3 dimenziós fotó a magzatról, szervekről – új magyar találmány

Háromdimenziós fényképen lehet megnézni az orvosi ultrahang és más képalkotó vizsgálatok eredményét egy új magyar találmány segítségével. A tervek szerint szeptembertől két szülészeten már kézbe vehetuik a kismamák a babáról készült térhatású képeslapot.

A CT, MRI, a PET, és az ultrahang készülékek képesek 3dimenziós / 3D-s/ képalkotásra úgy, hogy a vizsgált szerveket, vagy testeket a számítógép monitorján elforgatják, ám ez valódi térélményt nem ad. Újabban jelentek meg a 3D képalkotásra alkalmas monitorok, de a vizsgálati eredmények nyomatott formában eddig csak két dimenzióban voltak szemügyre vehetők.

Pimper István találmánya a berendezések vizsgálati eredményeit nyomtatott kép formájában is térhatásúvá teszi. A térélményhez nem kell szemüveg, és az eszköz alkalmas mozgó képek, egymást követő folyamatok bemutatására is.

Pimper István a Független Hírügynökségnek elmondta: a találmány a már régóta ismert un. lentikuláris technika (pl. 3D-s képeslapok, kacsintós képek) és az orvosdiagnosztikai gépek közti kapcsolatra épül, illetve ennek számítógépes alkalmazása.

A találmánynak köszönhetően az orvos pontosabb diagnózist állíthat fel, mert a vizsgálati eredményen érzékelhető a belső szervek, daganatok, gyulladások térbeli elhelyezkedése, egymáshoz való viszonya. Könnyebbé válik a távdiagnózis is. Az eszköz segítségével a 4D-s ultrahangfelvételek is megjeleníthetők, és a hagyományos videók, DVD-k mellett kézbe vehetik a kismamák a magzatukról készült 3D-s képeslapot is. A kutatás-fejlesztés olyan területeken is alkalmazható, ahol eddig egyáltalán nem volt 3D-s megjelenítés, például a szemészetben, vagy az endoszkópos vizsgálatoknál. Nem csak az orvoslásban használható fel, hanem az oktatásban vagy biológiai kutatásoknál is, mert alkalmas biológiai molekulák, struktúrák térbeli megjelenítésére.

A szabadalmi eljárás alatt lévő eszköz a genfi és a varsói találmányi kiállításon aranyérmet kapott.

Alkalmazása szeptemberben kezdődik két szülészeti magánklinikán, tudományos kutatásokhoz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen használják majd fel.