Mezőgazdaság

2019.05.18. 08:00

„Nem régió vagy ország kérdése az, hogy sikeresek legyünk”

Interjú: Varga Balázs mezőgazdásszal, egyéni vállalkozóval.

Zöldi Anikó

Varga Balázs 28 éves, Hidasnémetiben él és dolgozik. Eleinte a családi mezőgazdasági vállalkozásban tevékenykedett, 550 hektáron gazdálkodtak Abaújban. A hagyományos növények (búza, árpa, kukorica, napraforgó) mellett kísérleti növényként termesztik az amarántot és a kinoát, ami a gluténmentes élelmiszerek alapjául szolgál. Több, mint egy éve egyéni vállalkozó lett, 25 hektáron gazdálkodik. Tök a fő növény, ezután a kukorica és a vetésváltás miatt a napraforgó, búza. Balázs az abaújszántói szakiskola által kínált lehetőséggel élve 10 hetet tölthetett Németországban, ahol mezőgazdaságban dolgozott. Külföldi útja során olyan mezőgazdasági újításokkal találkozott, amelyeket igyekszik beépíteni a saját vállalkozásába, hogy sikeresebb legyen.

Mióta dolgozik a mezőgazdaságban?

Több, mint 10 éve. Eleinte iskolán kívüli tevékenység volt, szabadidőben, hétvégén segítettem. A családi mezőgazdasági vállalkozásunkban négy éve teljes munkaidőben dolgoztam, de tavaly januárban egyéni vállalkozó lettem.

Milyen mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik?

Mezőgazdasági technikus végzettségem van, de először Abaújszántón, a mezőgazdasági szakiskolában érettségiztem és négy éven keresztül ott tanultam, illetve az ötöd, hatod évet is itt végeztem el. Ezek után a debreceni Agrártudományi Egyetemre jártam.

Az abaújszántói iskola adott-e arra lehetőséget, hogy az elméleti tudását a gyakorlatban hasznosíthassa?

Igen. Az ötödik év utáni kötelező szakmai gyakorlatot Németországban töltöttem, ahol 10 héten keresztül dolgoztam. Ez volt az a plusz, amit az iskola tudott adni. Az itt töltött idő alatt megtapasztalhattuk azt, hogy Németországban, hogyan zajlanak a mezőgazdasági munkálatok. A gyakorlati időm alatt egy szarvasmarha-telepen dolgoztam, ahol minden munkafolyamatot kipróbálhattunk.

Volt valami különösebb oka annak, hogy a gyakorlatát Németországban töltötte?

A szakmai tudás gyarapítása mellet szerettem volna világot látni, valamint szerettem volna a német nyelvet megtanulni. De főként az volt a cél, hogy gyakorlatot tudjak szerezni ott.

Más országokban is szerzett tapasztalatokat?

A Debreceni Agrártudományi Egyetem segítségével elutazhattam az Amerikai Egyesült Államokba, ahol egy táborba segítettem. Találkoztam olyan emberekkel, akik mezőgazdaságban dolgoztak, egy-két farmot is meglátogattam, ahol sikerült kapcsolatot teremtenem az ott dolgozókkal. Ily módon is gyarapodott a szakmai tudásom.

Mi a legszembetűnőbb különbség az ottani és a hazai mezőgazdaság között?

Amerikában nem szántanak. Kitaláltak egy olyan megoldást, amivel ugyanakkora területet sokkal rövidebb idő alatt elő tudják készíteni a vetéshez. Ehhez összeállítottak egy olyan gépsort, ami a talajban lévő szármaradványait egybe, keveri a földdel, a sekélyebb és a mélyebb rétegekben is képes dolgozni. Ezek után „kötnek” még egy talajművelő egységet, ami a talaj felső, sekélyebb rétegeiben dolgozik.

Lát lehetőséget ennek a technológiának az itthoni megvalósítására?

Azt gondolom, a szántást nem szabad elhanyagolni, mert a talajnak jót tesz ez a munkafolyamat. Ugyanakkor úgy vélem, ezeknek a technológiáknak, technikáknak be kellene épülnie a magyarországi és a Közép-Európai mezőgazdaságba, mivel jelentős költségeket lehet megtakarítani ezekkel. A hagyományos és az új technikákat egyszerre kellene használni, és akkor talán sokkal hatékonyabb és gyorsabb lenne a talajművelés.

Magyarország elmaradottabb mezőgazdasági szempontból, mint más országok?

Ez nem csupán helyi adottság kérdése, hanem döntően a cégek anyagi helyzete befolyásolja. Magyarországon is megtalálhatóak azok a gépek, amik Amerikában, Kanadában, Brazíliában. Ebből a szempontból Magyarország egyáltalán nincs elmaradva, hiszen már itthon is sok helyen alkalmazzák az automata kormányzásos traktorokat, a kisebb gazdaságokban is.

Tervezi, hogy elutazik még tapasztalatszerzés céljából külföldre?

Több ország is van, ahová szívesen elutaznék. A legfontosabb, ahova emiatt szeretnék ellátogatni, az Ausztrália, mivel ott hatalmas területeken dolgoznak, hatalmas gépekkel, ezáltal ott ezek a rendszerek sokkal elterjedtebbek, mint Magyarországon. Az ausztráloknak jóval több tapasztalatuk van, sokat lehet tőlük tanulni.

Külföldön vagy Magyarországon szeretné a saját mezőgazdaságát kiépíteni?

Úgy gondolom, nem régió vagy ország kérdése az, hogy sikeresek legyünk. Ezt akarnunk kell. Nekem az az elsődleges szempontom, hogy a külföldön megszerezett tudást itthon, Magyarországon, a saját gazdaságomban tudjam hasznosítani. Fiatal gazda vagyok, 2015-ben nyertem az ilyen címen kiírt állami pályázaton, és így a családi vállalkozás mellett már a saját vállalkozásomat is építgetem. A megszerzett szakmai tudások és tapasztalatok rendszeres használata, miatt bízom benne, hogy a saját vállalkozásom sikeres lesz. A későbbiekben pedig remélem, hogy fel tudom venni a versenyt a külföldi cégekkel, és egy olyan ütőképes vállalkozást tudok felépíteni, ami megállja helyét a versenypiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!