295 forint volt. 400 lesz az élősertés kilója?

Debrecen – Harminc százalék – ennyivel nő rövid időn belül az élősertés átadói ára, azaz a jelenlegi 295 forint helyett hamarosan 400 forintért juthat majd hozzá a húsipar a hízó kilójához – ezt állítja Menczel Lászlóné.

– Harminc százalék – ennyivel nő rövid időn belül az élősertés átadói ára, azaz a jelenlegi 295 forint helyett hamarosan 400 forintért juthat majd hozzá a húsipar a hízó kilójához – ezt állítja Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára, hozzátéve, hogy mivel az alapanyag a húsipari költségek 70 százalékát teszi ki, a sertésárak drasztikus emelkedése nyilvánvalóan érzékenyen érinti a feldolgozó cégeket.

A drágulást (csakúgy, mint más alapvető élelmiszerek esetében) az étkezési- és a takarmánygabonák árrobbanásának tulajdonítják, ami nyilván tovagyűrűzik a fogyasztói árakba is, bár ennek mértéke még kérdéses. Vannak olyan ágazati vélemények, melyek szerint a kiskereskedők jól felfogott érdekből a saját haszonrésük csökkentésével fékezhetik az árhullámot, de olyan hangokat is hallani, hogy a kormány 20 százalékról 5 százalékra mérsékelje az alapvető élelmiszerek áfakulcsát. A kabinet szükség esetén hajlana a felvetésre.