27 évet kapott Hágában egy volt szerb rendőrtábornok

27 év börtönre ítélte az ENSZ emberi jogi bírósága Vlasztimir Gyorgyevics egykori szerb rendőrtábornokot, a koszovói albánok elleni etnikai tisztogatásokban játszott szerepéért. Gyorgyevicset gyilkosság, üldöztetés és deportálás vádjában találta bűnösnek a Kevin Parker vezette bírói tanács a hágai törvényszéken.

A tábornokot felelőssé tették mintegy 200 ezer koszovói albán kitoloncolásáért is. “A vádlott cselekedeteivel alapvetően hozzájárult a szerb erők koszovói albánok ellen elkövetett terrorhadjáratához és a szélsőséges erőszakhoz, amelynek az volt a célja, hogy megváltoztassa a lakosság etnikai összetételét Koszovóban” – mondta Parker bíró. A 62 éves Gyorgyevics korábban volt belügyminiszter-helyettes és közbiztonsági parancsnok is – ez utóbbi a rendőrfőkapitánynak megfelelő posztot jelentett Szerbiában.

A most elítélt rendőrtiszt a 2006-ban hágai börtönében meghalt Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök főtanácsadója is volt. Az Egykori Jugoszláviában Elkövetett Háborús Bűnöket Vizsgáló Törvényszéken az ügyész 35 év börtönt kért Gyorgyevicsre, mert a vád szerint részt vett etnikai tisztogató hadjáratokban, amelyekkel a szerb erők az ott élő albánok harmadát elűzték Koszovóból. A tábornokot Montenegróban tartóztatták le 2007 júniusában, ekkor már négy éve volt szökésben. A bíróságon tagadta bűnösségét, és azt mondta, az általa felügyelt műveletek nem civilek, hanem a Koszovói Felszabadítási Hadsereg terroristái ellen irányultak.

Gyorgyevics a nyolcadik egykori szerb vezető, aki a koszovói háborúban elkövetett tetteiért a nemzetközi bíróság előtt állt, s a hatodik, akit el is ítéltek.
– Független Hírügynökség –