260 ezer látogató a Művészetek Völgyében – újabb országos véradási rekord született

A nehéz kezdés után a Művészetek Völgye történetének egyik legsikeresebb fesztiválját zárta vasárnap – tájékoztatta a Független Hírügynökséget hétfőn Márta István. A fesztiváligazgató elmondta: 250-260 ezer látogató volt kíváncsi a csaknem 1300 programra idén.

Nehezen indult, de sikeresen zárult a 19. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye – közölte a fesztiváligazgató. A 240 milliósra tervezett Művészetek Völgye költségvetéséből ugyanis még húsz millió forint hiányzott az induláskor. Ez az összeg azóta sem futott be, de a “főszponzor” közönségnek köszönhetően, a fesztivált meg tudták rendezni – mondta el Márta István.

Az idei völgy legtöbb látogatót vonzó programjai a gyermeknek és ifjú felnőtteknek szóló több mint telt házas színházi rendezvényei, a világzenei estek, valamint az egyházi és historikus zenei koncertjei voltak, foglalta össze a fesztiváligazgató. A Monostorapátiban megrendezett rock zenei programok, valamint az Amadinda együttes 10 napos jelenléte is rengeteg látogatót vonzott a völgybe, tette hozzá Márta István.

A fesztivál ideje alatt csaknem 40 túrán vettek részt a völgybarátok. A Muzsikás együttes sem csak a pódiumon szórakoztatta a közönséget, hanem nagyon népszerűek voltak az együttes tagjaival tett zenés kirándulások is – mondta el Márta István. Megdőlt a Művészetek Völgye tavalyi felállított országos véradási rekordja is. Akkor 6,4 hektoliter vért adtak a völgybarátok, ez idén már meghaladta a 700 litert, közölte a fesztiváligazgató.

Ebben az évben a ‘hagyományos” völgytelepülések, így Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Pula és Öcs mellett, idén először Nagyvázsony is társult a tíznapos összművészeti fesztiválhoz. Kérdésünkre, hogy hogyan vizsgázott a “legfiatalabb” település, Márta István elmondta, szinte jelesre. Nagyvázsony hozta azt a eredményt, amit elvártak tőle, fogalmazott a fesztiváligazgató.

Tavaly 250 ezer látogatója volt és 185 millió forintba került a Művészetek Völgye Fesztivál. Ebben az évben 240 milliósra tervezték az összművészeti fesztivál költségvetését, de 20 millióval kevesebb pénzből gazdálkodhatott a rendezvény. Az eredetileg meghirdetett csaknem 1300 programból még a fesztivál nyitása előtt negyvenet töröltek a szervezők. Összességében 60 rendezvény maradt el, ebből negyven az ismert finanszírozási okokból, húsz pedig betegség, illetve az időjárási viszonyok miatt -tájékoztatott Márta István.

Kérdésünkre, hogy minek tulajdonítható a július 27-és és augusztus -5-e között megrendezett Művészetek Völgye rekord látogatottsága, a fesztiváligazgató elmondta: két tényező játszott ebben főszerepet, a tartalmas programok, illetve a jó idő.