2,6 százalékkal nőtt a vállalkozásoknál alkalmazottak száma

2,6 százalékkal nőtt a vállalkozásoknál alkalmazottak száma
Budapest  (MTI) – Egy év alatt 47 ezer fővel nőtt a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál alkalmazottak január-áprilisi átlagos létszáma, a 2,6 százalékos emelkedéssel létszámuk 1 millió 833 ezer főt tett ki – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gyorstájékoztató szerint a költségvetési szférában dolgozók létszáma az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer hatására 4,6 százalékkal 720 ezer főre csökkent.

A közfoglalkoztatottak nélkül számított 681 ezer fős létszám csaknem megegyezik a 2010. január-áprilisi adattal.

A vállalkozásoknál alkalmazottak április létszáma 37.900-zal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a költségvetési szektorban alkalmazott állomány 36.400 fővel csökkent. Ez utóbbi csökkenésből 29.300 fő a közfoglalkoztatás keretei közül került ki: az itt foglalkoztatottak létszáma 31,6 százalékkal kevesebb, 63,5 ezer fő volt áprilisban. Közülük 15,5 ezer jutott teljes munkaidőben közmunkához, alig ötöde a tavaly áprilisban regisztrált 72 ezer főnek. A nem teljes munkaidőben áprilisban számba vett 48 ezer közfoglalkozott 2,3 szorosa az egy évvel korábbi 20,7 ezer főnek.

Áprilisban 4,9 százalékkal többen dolgoztak a feldolgozó iparban mint egy évvel azelőtt, de az építőiparban is 1 százalékkal nőtt a létszám. Az oktatási szektorban nem változott az alkalmazottak száma egy év alatt, a humán egészségügy és szociális ellátás területén 5,6 százalékkal kevesebben dolgoznak mint egy éve.