26 milliárdot zárolnak a Honvédelmi Minisztériumnál

Összesen 26 milliárd forintot zárolnak a Honvédelmi Minisztérium költségvetéséből a kormány által létrehozott, 250 milliárd forintos stabilitási tartalék részeként. A honvédelmi tárca szerint a zárolás nem jelent elvonást, reményeik szerint a későbbiekben ez a pénz ismét rendelkezésre áll majd.

Mint ismert, a nemzetgazdasági miniszter javaslatára a költségvetésen belül 250 milliárd forintos, úgynevezett stabilitási tartalékot hoznak létre. Az összeg majdnem a bruttó hazai össztermék egy százalékának felel meg. Az alap célja, hogy előre nem látható kockázatok okozta kiadások esetén felhasználhassa a kormány, és ne kelljen hozzá a költségvetést módosítani. Ezt a pénzt nem a költségvetési tartalékból, és nem az adósságfinanszírozási keretből, hanem a 2011-es költségvetésből töltik fel. Ha nem kell felhasználni az elkülönített összeget, akkor az visszakerül a költségvetésbe.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a tárcára 26 milliárd forintos zárolás jut, ennyi pénzt kell beleadniuk a stabilitási alapba. Erre lehetőség lesz, mert a minisztérium költségvetése 22 milliárd forinttal nő a tavalyihoz képest, így a tárca szerint kezelhető lesz a rájuk eső, 26 milliárdos zárolás. A minisztérium hangsúlyozza, hogy nem elvonásról van szó, reményeik szerint a pénz a későbbiekben ismét rendelkezésükre áll majd. A kormány döntésének a minisztériumra vonatkozó részének végrehajtását elkezdték, a munka során törekednek az esetleges negatív hatások mérséklésére.

– Független Hírügynökség –