Hajdú-Bihar

2008.07.13. 15:37

Debrecen: csendesebb éjszakákra várnak

<p>Debrecen– Az új rendelet ellenére sem zár be a társasház alatti kocsma este tíz után. Háborognak a lakók. Nem felelősöket, hanem megoldást keresnek. <dia width="900" height="700" alt="Benedek tér 5.: Csendesebb éjszakákra várnak 2008.07.13."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Benedek_t_r_5___Csendesebb__jszak_kra_v_rna/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Benedek tér 5.: Csendesebb éjszakákra várnak 2008.07.13." /></a></dia></p>

Évek óta harcolnak a Benedek tér 5. szám és a szomszédos épületek lakói, hogy végre nyugodtan alhassanak.

A háromemeletes társasház alatt ugyanis egy nagyobb szórakozóhely működik.

A „műintézmény” üzemeltetői a folyamatos „harc” miatt gyakran cserélődnek. A mostaniakkal szemben a Benedek tériek már két birtokvédelmi beadvánnyal is éltek a városházán – eddig sikertelenül.

A lakók szerint az engedélyekkel sincs minden rendben, ám ezt

a Vasmacska Söröző üzemeltetői tagadják. Sőt, arra hivatkoznak, hogy az ÁNTSZ által készített zajszint-mérés őket igazolja. Ugyanakkor azt a mérést sokan nem fogadják el, mondván őket nem kérdezte meg a hatóság, illetve náluk nem mértek.

Zárt körben

Ha mindig az a hangerő szólna, ami a zajméréskor, nem panaszkodnánk. De sajnos nem így van – mondta Mucsi Imréné, akihez azért csöngettek be a ÁNTSZ szakemberei, mert a lakása közvetlenül a vendéglátóhely felett van. Helyeslően bólogattak erre a kialvatlan lakók, akik egymás szavába vágva sorolták sérelmeiket azon a szerda esti lakógyűlésen, ahová Vizeli Sándor hatósági főosztályvezetőt is várták.

– Azt ígérte Vizeli úr, hogy a mi esetünkkel fognak példát statuálni, s eljön, hogy elnézést kérjen, amiért évekig nem tettek semmi – mondta a gyűlés egyik szervezője Jánvári Tibor, aki állítása szerint személyesen beszélt a főosztályvezetővel. A Napló kérdésére Vizeli Sándor – néhány órával a találkozó előtt – azt mondta: külön hangsúlyozta, hogy nem ér rá szerda este, s bocsánatkérést egyáltalán nem is tervezett.
Az ügyben hatósági eljárást folytatunk, de ennek részleteiről csak az érintettek számolhatnak be – közölte, és csak annyit árult el, hogy hétfőn a helyszínen zártkörű tárgyalást tartanak. Ez azt jelenti, hogy csak a beadványt aláíró kilenc lakó, illetve a szórakozóhely üzemeltetője lehet jelen.

Megtudtuk továbbá, hogy a helyet a lakosság nyugalmát szolgáló, július elsején hatályba lépett önkormányzati rendelet óta – azaz a belvároson kívül este tíz után csak külön engedéllyel lehet nyitva szórakozóhely – ellenőrizték, de ennek eredménye a hatósági eljárás miatt titkos.
A lakógyűlésen jelen volt az üzemeltető, aki nem járult hozzá nevének közléséhez. Ő azt állította, hogy a múlt heti ellenőrzés során mindent rendben találtak.

Erre viszont a lakók egyike olyan, a napokban készült mobiltelefonos felvételt mutatott, mellyel azt kívánta bizonyítani, hogy a szórakozóhely még éjjeli fél tizenkettőkor is nyitva volt. Az üzemeltető erre megjegyezte: zártkörű rendezvényt tartottak.

Ám amikor az ahhoz szükséges engedélyek felől érdeklődtünk, elismerte, hogy hiányoztak.
- F. Á. -

  • Külvárosi szesztilalom?
  • Júliustól nem lehet alkoholt árulni éjszaka
  • Megkérdeztük: Hány éves kortól vehessenek alkoholt és cigarettát?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!