Magyarország

2011.01.18. 05:17

Jogerős ítélet születhet Kaiser Ede ügyében

<p>Várhatóan kedden születik jogerős ítélet Kaiser Ede ügyében. Kaisert eredetileg azzal vádolták, illetve azért ítélték el, hogy társával Hajdú Lászlóval részt vett a 2002. május 9-én Móron elkövetett vérengzésben.</p>

Azóta kiderült, nem ők felelősek a bűncselekményért. Kaiser Edét ezért már nem a móri vérengzés miatt, hanem egyéb bűncselekményekért, a többi között pénzszállítók elleni támadásokért és a csepeli posta kirablásáért ítélték el, 18 év fegyházat kapott. Ebben a perben mondja ki a másodfokú ítéletet január 18-án Lassó Gábor büntetőtanácsa. Hajdú László ügyében csütörtökön hoz határozatot az ítélőtábla.

Kaisert 2004. december 23-án a Fővárosi Bíróság tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a móri banban történtek miatt, ezt a döntést jogerőre emelte a Fővárosi Ítélőtábla 2005. október 25-én. Miután kiderült, hogy 2002. május 9-én a móri Erste Bankban a bűntényért Weiszdorn Róbert és az azóta cellájában öngyilkosságot elkövetett Nagy László felelős, perújítási eljárásban 2009. november 6-án ezeket az ítéleteket hatályon kívül helyezték és Kaiser Edét már nem a móri vérengzés miatt, hanem egyéb bűncselekményekért, többek között pénzszállítók elleni támadásokért és a csepeli posta kirablásáért ítélték el halmazati büntetésül ekkor 18 év fegyházat kapott. Ebben a perben mondja ki a másodfokú ítéletet január 18-án Lassó Gábor büntetőtanácsa.

Hajdú Lászlót is először a móri vérengzés miatt állították bíróság elé. A 2004. december 23-án született, vele kapcsolatos Fővárosi Bírósági ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte és az első fokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. Ebben a megismételt eljárásban a Fővárosi Főügyészség a vádat úgy módosította, hogy Hajdú László Kaiser Edével együtt részt vett az Erste Bank móri fiókjában elkövetett bűncselekményben. Végül a Fővárosi Bíróság 2008. október 22-én kelt ítéletében Hajdú Lászlót - hasonlóan Kaiser Edéhez - már nem ítélte el a Móron történtekért. Őt is egyéb bűncselekményekért, szintén pénzszállítók elleni támadások miatt és a csepeli postahivatal kirablásáért ítélték el 17 év fegyházbüntetésre. Ebben az ügyben várhatóan január 20-án hirdet másodfokú ítéletet Lassó Gábor büntetőtanácsa a Fővárosi Ítélőtáblán.

2010 december 9-én ugyancsak Lassó Gábor büntetőtanácsa hozott jogerős ítéletet a Móron történtek valódi tettese, Weiszdorn Róbert ügyében, aki olyan életfogytiglani büntetést kapott, amelyből leghamarabb 40 év múlva szabadulhat feltételesen.
- Független Hírügynökség  -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!