2500 orvos és 4500 szakdolgozó hiányzik a kórházakból

A kórházakban 2500 orvossal és 4500 egészségügyi szakdolgozóval kevesebb dolgozik, mint amennyire szükség lenne. Ez derül ki a Magyar Kórházszövetség tavaly készített felméréséből. A 2006. februárjában készült vizsgálat alapján a kórházi dolgozók átlagos, havi bruttó jövedelme, amelybe az ügyeleti díjat is beszámították, nem érte el a 170 ezer forintot.

A felmérés szerint a legnagyobb hiány az altató és intenzív szakorvosok között jelentkezett. De létszámhiány volt belgyógyászokból, radiológusokból, traumatológusokból és pszichiáterekből is. Az utánpótlás sem megoldott: az orvosok csupán 9 százaléka volt 30 év alatti, viszont ennél többen már elmúltak 62 évesek. Nincs tehát annyi fiatal orvos, mint amennyire a nyugdíjazások miatt szükség lenne.

Az egészségügyi szakdolgozók nem csak kevesebben vannak, mint kéne, hanem sok köztük a szakképzetlen. A felmérésben részt vevő kórházakban a legnagyobb hiány a diplomás és a szakápolók körében mutatkozott.

A 154 magyar kórházból 93 intézmény szolgáltatott adatot. Eszerint az összes kórházi dolgozó közül – becsült létszámuk 110-115 ezer fő – 15 százalék volt az orvosok és egyéb diplomások létszáma. Közülük 87,5 százalék dolgozott az intézményben alkalmazott, közalkalmazott, köztisztviselő jogviszonyban a többiek egyéni vagy társas vállalkozóként.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter többször hivatkozott erre a felmérésre. Eszerint ugyanis a kórházátalakítások következtében utcára kerülő csaknem 1500 orvos és 5-600 szakdolgozó találhat állást az egészségügyben.