250 forint alá esett az euró – a forint árfolyamsávjának eltörlésére vár a piac

Péntek után hétfőn tovább erősödött a forint az euróval szemben, már 249 forintot jegyezték a közös pénzt. A forint 2006 eleje óta nem volt ennyire erős. Elemzők szerint “ráférne” a nemzeti valutára némi gyengülés, középtávon a 255 forintos euróárfolyam lenne kívánatos – mondta a Független Hírügynökségnek Forián Szabó Gergely, a Pioneer elemzője.

Samu János, a Concorde makroelemzője óv attól a túlzott aggodalomtól, hogy az erős forint nagy kárt okoz az exportnak, bár azt elismeri, hogy főként a dollárban exportálók körülbelül 5 százalékot veszítettek bevételükből. Számos eszközük van azonban ennek enyhítésére – tette hozzá.

Nagy kérdés, hogyan reagál a kialakult helyztere a Magyar Nemzeti Bank és a kormány. Abban egyetértés van a piacon, hogy legkorábban májustól kezdve csökkenni fog a jegybanki alapkamat a mostani 8 százalékról, akár több lépésben. A befektetők ezentúl azonban arra számítanak inkább, hogy a jegybank és a kormány közös döntéssel 1-2 hónapon belül eltörli a kötött árfolyamsávot, rábízva a forintot a pénzpiacra, és engedve szabadon lebegni az árfolyamot – mondta Forián Szabó Gergely.

Az árfolyamsáv felszámolásának elvileg lenne kockázata – véli Samu János. Jelenleg nagyon sok úgynevezett forró tőke van ugyanis az országban amiatt, hogy óriási a különbség a forint és az euró, illetve a dollár kamata között, ami nagy lehetőséget teremt a kamatkülönbözetből származó nyereségre. Elviekben nem zárható ki, hogy ez a spekulációs tőke támadást indítson a forint ellen, ha eltörlik az árfolyamsávot.

Az árfolyamsáv eltörlését Veres János pénzügyminiszter múlt héten kizárta, de Forián Szabó Gergely szerint legalább 50 százalék az esélye annak, hogy mégis így döntenek rövidesen. Annak ellenére, hogy a kötött árfolyamsávon belül is 26 százalék gyengülésre van módja a forintnak. Ha az árfolyamkorlátot felszámolják, akár azonnali kamatcsökkentésre is kényszerülhet az MNB, hogy elejét vegye a forint megbillenésének – értékelt az elemző. Samu János szerint az a legfontosabb, hogy nagy kilengések nélküli, kiszámítható árfolyama legyen a forintnak.

Az árfolyamsáv eltörléséről közösen kell döntenie a kormánynak és a jegybanknak.