25 millióan menekülnek a dél-ázsiai áradások elől

Ezernégyszázan haltak meg és 25 millió ember menekült el otthonából a dél-ázsiai áradások miatt. Az utóbbi évtizedek legnagyobb monszunesői szombaton is folytatják a pusztítást. A június óta tartó áradások Észak-Indiát, Bangladest és Nepált sújtják leginkább.

Csak Indiában ezeregyszázan haltak meg pénteken késő estig az áradások következtében. Az északi Uttar Pradesh, Bihar és az északnyugati Asszam a legsúlyosabb helyzetben lévő államok. Csak Biharban 24 ember halt meg pénteken. Az államban 10 millió embert érint a katasztrófa, és tizenegy millió dollárnyi a házakban és gabonakészletekben keletkezett kár – jelentették szombaton helyi hírügynökségek. A másik két államban összesen 7 millió embert sújtanak az áradások. Nagy esők várhatóak a területen szombatra is.

A júniustól szeptemberig tartó monszunesők minden évben áradásokat okoznak Dél-Ázsiában, de az ideiek 30 éve a legerősebbek. Bangladesben máris rosszabb a helyzet, mint a 2004-es áradásokkor, amikor az ország több mint egyharmada került víz alá. Az országban az elmúlt tizenöt napban minden fő folyó veszélyes szintet ért el, és a víz máris az ország negyven százalékát elborította.
A bangladesi katasztrófavédelmi minisztérium bejelentette, hogy szombatig 207-en haltak meg, ebből legalább 16-an szombatra virradó éjszaka. Hét és fél millió embernek kellett elhagynia otthonát. Körülbelül 89 ezer sárkunyhót mosott el már az ár. A kormány ételt és víztisztító tablettákat juttat a katasztrófa sújtotta területekre a hadsereg és önkéntesek segítéségével, de a mentőakciókat hátráltatja a csónakok hiánya.

Nepálban szombatig 91 áldozata van az áradásoknak, főként a déli, Indiával határos területeken.