2,5 milliárd forint uniós támogatás a Szabadság híd felújítására

Megkapja a főváros a kért 2,5 milliárd forint uniós támogatást a Szabadság híd felújításához, az erről szóló megállapodást a kormány pozitív döntése után júliusban aláírták – derül ki Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes csütörtöki közleményéből. Az elnyert pénz a hídfelújítás teljes költségének fele.

A hidat egyébként tavaly elkezdték felújítani. A munka várhatóan még idén befejeződik, a tervek szerint 2008. december 20-tól a villamosok már közlekedhetnek a hídon. A közúti forgalom azonban a 4-es metró épülő állomásai miatt csak később, 2009 májusától indulhat meg – áll a közleményben.

A rekonstrukció során a híd szerkezetén elvégzik a szükséges munkákat annak érdekében, hogy a villamosforgalom hosszú távon biztonságosan fenntartható legyen. Megerősítik a teljes acélszerkezet, átépítik az útpályát, a villamosvágányokat és a járdákat, kijavítják a pilléreket és a hídfőket, illetve elvégzik a szükséges közmű-rekonstrukciókat.

A 112 éves műemlék híd a Duna-parti területtel együtt 21 éve a Világörökség része. A műemléki rekonstrukció keretében pótolják a díszítőelemeket, visszaépítik az eredetivel megegyező korlátot, és a híd korhű közvilágítási kandelábereket, valamint díszvilágítást is kap.