25 milliárd eurós uniós segítség Görögországot?

Az euróövezet tagállamai 25 milliárd eurós (6800 milliárd forintnyi) hitellel segíthetnek a súlyos gazdasági és pénzügyi gondokkal küzdõ Görögországnak – állítja a német Der Spiegel magazin hétfõn megjelenõ száma a berlini pénzügyminisztériumból származó információkra hivatkozva. A hetilap úgy tudja, hogy az összeget az országok olyan arányban adják majd össze, amilyen arányban részesednek az Európai Központi Bank alaptõkéjében. Németországra ez alapján 20 százalék, vagyis körülbelül 5 milliárd euró jutna.

Az euróövezet országainak vezetõi a múlt héten megígérték, hogy “nem hagyják cserben” a körülbelül 300 milliárd eurós államadóssággal rendelkezõ Görögországot, de hogy konkrétan mi lesz a segítség, azt nem fejtették ki. Az Európai Unió egyébként ezentúl szigorúbban ellenõrzi majd a görög költségvetést. A Der Spiegelnek nyilatkozó görög miniszterelnök egyébként éppen ezt hiányolta. Jeórjiosz Papandreu szerint a helyzetért Brüsszel is felelõs, mert évekig nem ellenõrizték, hogy az Athén által az államháztartási deficitrõl benyújtott adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Görögország költségvetési hiánya egyébként a GDP 12,7 százaléka, vagyis több mint négyszerese az eurozónában engedélyezettnek. Athén ígéretet tett, hogy ezt még ebben az évben 4 százalékkal csökkenti.

A Der Spiegel értesüléseit egyébként hivatalosan nem erõsítette meg a német pénzügyminisztérium.