25 év alatt negyedére csökkent a csecsemőhalálozás aránya

Míg 1980-ban 23 ezrelék volt Magyarországon a csecsemőhalálozás, addig 2005-re sikerült visszaszorítani ezt a negyedére, 6,2 ezrelékre – mondta pénteken az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Kovács Attila szerint a fentiekkel ellentétes, napokban nyilvánosságra került adatok és következtetések szakmailag megalapozatlanok, ezért felesleges riadalmat keltenek a kismamák között.

A Népszabadság csütörtöki száma arról számolt be, hogy a tavalyihoz képest ugrásszerűen, 8 százalékkal megnőtt az első félévben a csecsemőhalálozások száma Magyarországon. Tavaly az első hat hónapban 251 csecsemő halt meg, 2007 első hat hónapjában viszont már 272. A csecsemő- és gyermekgyógyászat országos felügyelője, Mészáros József szerint ennek legfőbb oka a terhes- és csecsemőgondozás szervezetlensége, valamint a koraszülött-ellátás, illetve a szülészetek leépítése.

Kovács Attila szerint féléves adatokból nem lehet következtetéseket levonni. 2006 második félévében 320, az idei év első félévében viszont 272 csecsemő hunyt el. Így nézve javult a csecsemőhalálozás aránya. Az államtitkár azt is felszínes megállapításnak tartja, hogy az egészségügyi reform, pontosabban az ellátórendszer átalakítása miatt romlik a helyzet. Egyrészt az átalakítás csak áprilisban indult, másrészt a csecsemők halának számos oka lehet. Így az életmód, a súlyos betegségek, de akár a balesetek is.

A csecsemőhalálozás visszaszorítására tett törekvések története sikertörténet – állította Brunner Péter, az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ főigazgatója is. Szerinte az egészségügyi reform fontos lépés abban a folyamatban, hogy a halálozási arány tovább csökkenjen. A reform célja ugyanis az, hogy minden kismama ott szüljön, ahol ehhez minden szakmai és technikai feltétel adott, például a nagy létszámú szakorvosgárda, méhen belüli diagnosztikai műszerek, felszerelt centrumok – tette hozzá.

A kormánynak sürgősen vissza kell vonnia azokat az intézkedéseket, amelyek a csecsemő- és gyermekgyógyászatban az elbizonytalanodáshoz és ennek eredményeképpen a csecsemőhalálozás jelentős növekedéséhez vezettek – írja pénteki közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A dokumentum szerint a csecsemőhalálozási statisztikák romlásának hátterében a kormányzati intézkedések által kiváltott bizonytalanság, szervezetlenség és sok esetben az ellátórendszer működésképtelensége áll.