240 nőt, lányt és csecsemőt erőszakoltak meg Kongóban

Többet járőröznek a békefenntartók a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ahol az Egyesül Nemzetek Szervezetének legfrissebb számításai szerint 240 nőt, lányt és csecsemőt erőszakoltak meg fegyveres lázadók – írta a BBC, brit közszolgálati médium internetes oldala csütörtökön.

Az ENSZ korábban 150 nemi erőszakról számolt be.  A világszervezetet sok kritika érte amiatt, hogy a kéksisakosok nem védték meg Luvungi és a környező kisebb falvak lakóit.

A lázadók július 30-án foglalták el Luvungit és környékét, ahol négy napot töltöttek el. A békefenntartók – akiknek mindössze 30 kilométerre a településtől van egy bázisuk – azt mondják, ezalatt az idő alatt nem érkezett hozzájuk bejelentés a helyiektől. A kéksisakosok azt állítják, hogy csak tíz nappal később, egy a támadásokat dokumentáló humanitárius csoporttól tudták meg, hogy tömeges nemi erőszak történt. Úgy vélik, hogy az áldozatok – akiket sokszor csoportosan, családtagjaik szeme láttára erőszakoltak meg – féltek a lázadók bosszújától, és ezért hallgattak.

Az ügyben korábban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a világszervezet főtitkára pedig külön megbízottat küldött a Luvungiba, hogy kiderítse, mi történt. Atul Kare a jövő héten tér vissza New Yorkba, hogy jelentést tegyen. A Kongói Demokratikus Köztársaságot az évelején egyébként a világszervezet egy tisztségviselője a “világ nemi erőszak központjának” nevezte.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s