23. Veszprém Rallye – Két borsodi az első hatban

Akt.:
Kazáréknak a szakaszokon jól ment, az etap jelentette a vesztüket
Kazáréknak a szakaszokon jól ment, az etap jelentette a vesztüket
Miskolc, Veszprém – Kazár Miklós autójának nekihajtott egy busz az etapútvonalon, a második helyről adta fel a versenyt Veszprémben.

A 23. Veszprém Rallye melegben és óriási porban kezdődött, majd megérkezett az eső, a murvás pályákon pedig vízben és sárban dagonyáztak a versenyzők. Az elején ráadásul az erőviszonyok is felborultak, hiszen a „pályatakarítás” miatt a magasabb rajtszámú párosok értek el jobb részeredményeket. Kétszer tudott szakaszt nyerni Ranga Péter – aki később műszaki hiba miatt kiesett –, és Velenczei Ádám, valamint Kovács Antal is elkönyvelhetett egy-egy szakaszgyőzelmet. Ezután azonban ismét Herczig Norbert dominált. Már a nap végére átvette a vezetést, vasárnap pedig tovább nőtt az olló a címvédő és az üldöző között. A Skodás páros végül magabiztosan győzött, idén már negyedik alkalommal. Bár a végén Herczigék egy percet eladtak az előnyükből, de így is őket tapsolta a Veszprém Aréna előtti dísztérre kilátogató közönség.

Abszurd kiesés

Kazár Miklós is mosolyogva szállhatott volna ki a versenyautóból, hiszen egészen a tizenegyedik gyorsasági végéig a második helyen állt. A korábbi négyszeres magyar bajnok autójának azonban etapútvonalon nekihajtott egy busz, ami a futam végét jelentette számára.

– Egyszerűen nem létezik, hogy ez történt velünk – kesergett a helyszínen Kazár Miklós. – Láttuk, hogy jön szemben a helyi járat, félrehúzódtunk, hogy el tudjon mellettünk menni, erre a busz nekünk hajtott. Kitört az autó futóműve, nem tudtuk tovább folytatni. Nagyon el vagyunk keseredve, mert eddig a pontig tényleg mindent kihoztunk ebből a hétvégéből. Tudtuk, hogy a Skodával szemben nagy a technikai hátrányunk, de igyekeztük tartani a lépést. Nem íven autóztunk, mint az aszfalton, sokszor keresztben csúszkálva mentünk, szinte az oldalsó ablakon néztünk ki. Sár, víz, dagonyázás, hatalmas élményben volt részünk. Pontok nélkül azonban az összes vidámságunk elszállt.

A dobogóra lépés szempontjából megragadta az alkalmat Ollé Sasa, aki hosszú idő után végzett ilyen előkelő helyen a magyar bajnokság valamelyik futamán. A miskolci Balogh János – tőle megszokott módon – hozta a stabil, megbízható teljesítményt, amivel bronzérmes lett Veszprémben.

– Nagy türelemre volt szükségünk, hogy átvészeljük az első néhány gyorsaságit. Ezután elkaptuk a fonalat, eltaláltuk a gumiválasztást, de így is nagyon meg kellett dolgoznunk ezen a hétvégén. Egyrészt azért, hogy célba érjünk, másrészt a dobogóért is, ami Kazár Mikiék kiesésével hullott az ölünkbe. Ettől függetlenül természetesen be kellett jönnünk, boldog vagyok, hogy Szombathely után Veszprémben is véghezvittük ezt a bravúrt. A kategóriagyőzelem mellé pluszban jött egy abszolút bronz is. Soha rosszabbat.

Óriásit bukott

Nagyot harcolt Spitzmüller Csaba is, aki a szombati tizenharmadik hely után egészen a negyedik pozícióig kapaszkodott fel úgy, hogy az utolsó szakasz megnyeréséért járó pontokat is begyűjtötte. A borsodi pilóták közül legrosszabbul Hadik András járt, hiszen még a verseny tesztjén óriásit bukott. A pilóta sértetlenül szállt ki az R5-ös Ford Fiestából, ám a mellette ülő Bessenyey Zoltánt gerinc­sérüléssel szállították a kórházba. Másnap meg is operálták, de azóta hitelt érdemlő információ nem látott napvilágot az állapotáról.

Az országos ralibajnokság egyébként a feléhez érkezett: legközelebb a mezőny július utolsó hétvégéjén Székesfehérváron találkozik, majd Pécsett, Kassán, zárásként pedig Ózdon randevúznak a legjobb hazai párosok.

ÉM-ME


A 23. Veszprém Rallye (nem hivatalos) végeredménye

1. Herczig Norbert, Igor Bacigál (Skoda Fabia R5) 1:45:01,4
2. Ollé Sándor, Czakó-Budai Annamária (Ford Fiesta S2000) +15,9
3. Balogh János, Holczer Dániel (Mitsubishi Lancer EVO IX.) +41,5
4. Spitzmüller Csaba, Béres László (Mitsubishi Lancer EVO X R4) +1:14,9
5. Velenczei Ádám, Farnadi Ágnes (Mitsubishi Lancer EVO IX) +1:29,1
6. ifj. Tóth János, Szőke Tamás (Peugeot 208 T16 R5) +2:03,1

A bajnokság élcsoportja

1. Herczig Norbert, Igor Bacigál (Skoda Fabia R5) 120,5 pont
2. Balogh János, Holczer Dániel (Mitsubishi Lancer EVO IX.) 63,5 pont
3. Vincze Ferenc, Kuti Péter (Mitsubishi Lancer EVO IX) 52 pont

hirdetés


hirdet�s