23. Veszprém Rally – Szeretnének faragni a hátrányból

Akt.:
Kazárék keresik a lóerőket, talán Veszprémben meg is találják
Kazárék keresik a lóerőket, talán Veszprémben meg is találják
Miskolc – A borsodi párosok bizakodva várják a ralibajnokság újabb futamát, a bakonyi murvás szakaszokat.

Sűrű a nyár eleji program a magyar ralibajnokságban, hiszen három héttel a szombathelyi futamot követően a mezőny ismét találkozik egymással. A 23. Veszprém Rallyn nagy porolás várható, a murvás futam alaposan megosztja a párosokat. Vannak, akik kimondottan kedvelik a Balaton-parti pályákat, de akadnak olyanok is, akik szeretnének már túl lenni az egész hétvégén. De nem mindegy, hogyan. A versenynek ugyanis az átlagosnál is nagyobb a tétje, hiszen az RSB döntése értelmében 1,5-szeres szorzójú a futam, vagyis a győztes nem 25, hanem 37,5 ponttal gazdagodhat.

A bajnokság derekán vagyunk, úgyhogy még minden lehet. Kazár Miklós

Éppen ezért a teljes élmezőny gőzerővel készül. Kazár Miklós és Ferencz Ramón két harmadik helyezéssel indította a szezont, a szombathelyi futamon viszont kiestek, ezért Veszprémben nagyon fontos számukra a jó szereplés.

Amíg van esély

A korábbi bajnok hangulatát az elmúlt hetekben beárnyékolta, hogy az R5-ös Ford Fiesta teljesítménye közel sem éri el azt a szintet, amit kellene.

– Ez egy technikai sport, mi hiába teszünk meg mindent a sikerért, az autónak is jól kell működnie – tekintett vissza az elmúlt hónapokra a korábbi többszörös magyar bajnok. – Lóerők hiányoznak az autóból, amit ilyen rövid idő alatt nem lehet orvosolni. Sportemberek vagyunk, ezért mindent elkövetünk annak érdekében, hogy Veszprémben faragjunk a hátrányunkból. Ez egy túlélő verseny lesz, hiszen a hatalmas kövek miatt elég nagy a defektveszély, ezért ésszel kell közlekedni. Meg kell találni azt az optimális pontot, amikor gyorsak is vagyunk, de nem vállalunk észszerűtlen kockázatot. Az elsődleges szempont a célba érés, aztán a többit majd meglátjuk. Amíg van esélyünk a bajnoki címre, addig harcolni fogunk. Jelentős a lemaradásunk, de még csak a bajnokság derekához érkezünk el, úgyhogy még nagyon sok minden előfordulhat. Akár már most Veszprémben is.

Hadik és Balogh

Kazárék tehát az előrelépésért harcolnak Veszprémben, ugyanez igaz lehet Hadik Andrásra is. Azzal a különbséggel, hogy a másik miskolci kiválóság eddig már két abszolút második helyezést letett az asztalra. A bakonyi murvás gyorsokon ismét támadni fog, hiszen még neki is megvan az esélye a bajnoki címre. Mint ahogyan kellemes meglepetés eddig Balogh János szereplése is. A 3-as csoportot három győzelemmel vezetik, legutóbb Szombathelyen pedig felállhattak a dobogó harmadik fokára, ami ebben az erős mezőnyben egy N-es autóval óriási eredménynek számít.

– Hiába nyertünk három futamot, a bajnokság még közel sem dőlt el, a felénél sem vagyunk – intett óvatosságra Balogh János. – Továbbra is tenni kell a dolgunkat úgy, mint eddig. Hosszú távon az R5-ösökkel nem tudjuk felvenni a tempót, nekünk csak az lehet az esélyünk, ha pontosan és fegyelmezetten végigvisszük, amit elterveztünk. A veszprémi gyorsok egészen mások, mint a szombathelyiek voltak. Ettől függetlenül a murvás érzés visszajött, a hátralévő rövid időszakban pedig igyekszünk teljesen ráhangolódni erre a hétvégére. Nagy por és nagy meleg is lehet, de ebben a sportban ez a szép. Igyekszünk alkalmazkodni a folyamatos változáshoz.

A miskolci pilóták közül Spitz­müller Csaba is optimistán várja a veszprémi porolást, hiszen a szombathelyi kieséséig folyamatosan az élmezőnyben autózott. Az előttünk álló murvás hétvége érdekessége lesz az is, hogy visszatér a korábbi magyar bajnok Turi Tamás, aki Percze Nándorral az oldalán, egy R4-es Subaru Imprezával áll majd rajthoz.

ÉM-ME


A 23. Veszprém Rally programja (ORB)

Június 10. (péntek):

Adminisztratív és technikai átvételek, 08.00–16.00

Június 11. (szombat), gyorsasági szakaszok:

09.53, GY1 – Várpalota – Várpalota (Kismező) / 1
10.44, GY2 – Jutaspuszta körgyors / 1
11.02, GY3 – Kislőtér (Jutaspuszta – Márkó) / 1
13.15, GY4 – Várpalota – Várpalota (Kismező) / 2
14.06, GY5 – Jutaspuszta körgyors / 2
14.24, GY6 – Kislőtér (Jutaspuszta – Márkó) / 2
16.22, GY7 – Jutaspuszta körgyors/3
Szervizpark: Veszprém Aréna, 11.00–19.00

Június 12. (vasárnap), gyorsasági szakaszok:

08.02, GY8 – Kislőd – Szentgál / 1
09.00, GY9 – Hegyesd – Sáska /1
10.31, GY10 – Hajmáskér – Öskü /1
12.50, GY11 – Kislőd – Szentgál/2
13.48, GY12 – Hegyesd – Sáska/2
15.19, GY13 – Hajmáskér – Öskü/2 (PowerStage)
Szervizpark, Veszprém Aréna 11.00–15.00
Ünnepélyes díjkiosztó, Veszprém Aréna, 16.03