BOON Sziréna

2017.03.03. 16:36

Szirénapróbát tart a veszélyes üzemek közelében a katasztrófavédelem

Budapest - Hangos szirénapróbát tart március 6-án, hétfőn 11 órakor a veszélyes üzemek közelében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Budapest - Hangos szirénapróbát tart március 6-án, hétfőn 11 órakor a veszélyes üzemek közelében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: a katasztrófavédelem minden hónap első hétfőjén teszteli a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített szirénák működését. Az évi tizenkét szirénapróba közül azonban csak kettő hangos, a többi csupán technikai jellegű.

Az úgynevezett MoLaRi-rendszernek, vagyis a monitoring- és lakossági riasztórendszernek összesen 576 végpontja van. A rendszer folyamatosan elemzi az ipari üzemek környékén a levegő összetételét. Ha valamelyik veszélyes üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe, a telepített mérőszondák azonnal továbbítják az információt a katasztrófavédelem ügyeletére. Ebben az esetben a katasztrófavédelem szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztja a környéken élőket és tájékoztatja őket a magatartási szabályokról - magyarázta Mukics Dániel.

Hozzáfűzte: hétfőn 11 órakor az alábbi üzenet lesz hallható: "figyelem ez próba, figyelem ez próba, most a katasztrófariadó jelzést hallják." Ezt kétperces, váltakozó hangmagasságú szirénahang követi, majd a "most a veszély elmúlt" közlés. Ezt követően kétszer fél percig tartó, félperces szünettel megszakított egyenletes szirénázást lehet hallani.

Végül "a próbának vége, a próbának vége, a jelzésekkel a lakosságnak teendője nincs, ez a rendszer próbája" szöveg hallható a hangszórókból.

A szirénapróba az alábbi településeken hallható: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Kazincbarcikán, Berentén, Sajószentpéteren, Sajóbábonyban, Tiszaújvárosban, Oszláron, Tiszapalkonyán; Csongrád megyében Algyőn, Fejér megyében Ercsin, Ráckeresztúron, Dunaújvároson, Heves megyében pedig Horton; Komárom-Esztergom megyében Nyergesújfalun, Dorogon, Esztergom-kertvárosban; Pest megyében Százhalombattán, Szigetcsépen, Tolna megyében Pincehelyen. Veszprém megyében Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán, Pétfürdőn, Zala megyében Újudvaron, Budapesten pedig a IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., XIX. kerületekben - sorolta Mukics Dániel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!