2,3 milliárd jut jövőre kormányzati kommunikációra és az ünnepekre

A jövő évi költségvetésből 2,3 milliárd forint jut a kormányzati kommunikációra, a lakosság tájékoztatására és a nemzeti ünnepekre.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint összkormányzati kommunikációra 500 millió, a lakosság tájékoztatására 800 millió, a nemzeti ünnepekre pedig egymilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A közlemény szerint a kiadások tervezésénél a várható kiadások valós, hiteles és átlátható tervezése volt a fő szempont. A kormány november 17-i döntésével előzetesen engedélyezte az első 600 millió forintos közbeszerzési eljárás kiírását. Az összeget a lakosság tájékoztatására költik majd.

Új tétel a kormányzati kommunikációs kiadások között az összkormányzati kommunikáció, amely megjelenése a kormányzati struktúra átalakításából adódik. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon belül egy “kasszában” összpontosulnak azok a kommunikációs kiadások, amelyek eddig egy-egy minisztériumnál, illetve háttérintézményeknél külön-külön, és ettől magasabb kiadást gerjesztve jelentkeztek.

A minisztérium közleménye szerint fontos elv az is, hogy minden olyan feladatot, amely az állami intézményrendszeren belül elvégezhető, azt “házon belül”, vagyis kiszervezés nélkül oldja meg a kormány. Eszerint például a nemzeti ünnepek szervezése ezentúl a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt működő Hungarofestnél történik majd.