Ünnepi közgyűlés a megyeházán

Ünnepi közgyűlés a megyeházán
Miskolc – Ünnepi közgyűlést tartottak a megyeházán szerdán, aminek keretében elismeréseket adtak át. 

Az 1948-as ifjak után 1956-ban a „pesti srácok” csináltak forradalmat – utalt rá Dr. Ódor Ferenc a megyei közgyűlés elnöke a szerdai ünnepi közgyűlés köszöntőjében. Kettős ünnep ez – emelte ki az elnök – hiszen most van az évfordulója a Magyar Köztársaág kikiáltásának is, mely vér nélküli, de szintén „forradalmi” esemény volt. A közgyűlésen az ünnepi beszédet Serfőző Simon, József Attila-díjas költő tartotta. A szónok rámutatott míg a Dózsa felkelésnek, az 1848-as forradalomnak ismerjük név szerint a szervezőit, résztvevőit, az 1956-os események mögött a magyar nép, azok a fiatalok vannak jelen, akiknek elege lett – a költő szavaival élve – a „harsánykodó hitványságból”. A sokáig elfeledett, a politika által megtagadott hősök, mártírok méltó ünneplésére van most szükség – hívta fel a figyelmet Serfőző Simon. Szokásosan ez alkalommal adták át a megye díjait a Pro Comitatu, az Alkotói és „Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusáért” elismeréseket. Az ünnepi műsorban fellépett az Abaúji Pedagógus Kórus és Saárossy Kinga, Kelemen Csaba és Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza színház művészei.

A díjazottak névsora és az indoklásból

Pro Comitatu díjat kapott:
Dr. Keresztes Szilárd, nyugalmazott hajdúdorogi megyés püspök, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke.
Teológiai tanulmányait 1955-ben Nyíregyházán fejezet be, a Budapesti Hittudományi Akadémián avatták teológiai doktorrá. 1975-ben püspökké szentelték, majd a Szórvány területek püspökévé és az Apostoli Exarchátus Kormányzójává nevezték ki. 1988-ban a hajdúdorogi megyés püspök feladataival, egyben a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöki irányításával bízta meg II. János Pál pápa. Az idén vonult nyugalomba. A megyénkben végzett kiemelkedő hitéleti, egyházépítő és iskolateremtő tevékenysége elismeréséül kapta a díjat.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház.
A kórház 50 évvel ezelőtt kezdte meg működését 139 egészségügyi dolgozóval, köztük 24 orvossal és öt felszerelt osztállyal. Jelenleg 2158 főt, köztük 330 orvost foglalkoztatnak. A kórházban a szívsebészeten kívül minden szakterület megtalálható. Az 1596 ágyon évente, több mint 54 ezer beteget gyógyítanak, a járóbeteg rendelésen 812 ezer ember fordul meg. A kórházat példamutató működéséért, az ott dolgozóknak a folyamatos megújúlásért tett sikeres erőfeszítéseiért, a gyógyításban végzett magas szintű tevékenységéért ítélte a megyei közgyűlés a díjra érdemesnek. A kitüntetést Dr. Csiba Gábor, főigazgató főorvos, Kecskés Lászlóné Betóri Mária asszisztens, Betóri Erzsébet főnővér, Nagy Istvánné Betóri Terézia fenőtt szakápoló, Betóri Éva intenzív szakápoló és Dr Szederkényi István főorvos vette át.

Alkotói díjat kapott:
Dr. Angyalosi László, az Encsi Tüdőgondozó nyugalmazott főorvosa.
1967-ben szerzett orvosi diplomát, majd a Miskolci Tüdőkórház III. számú osztályán alorvos volt, közben tüdőgyógyászati szakvizsgát tett. Abaújszántón a Tüdőgondozó vezető főorvosaként dolgozott, majd az Encsi Tüdőgondozó főorvosává nevezték ki, ahol 2007-ig dolgozott.
A közgyűlés emberi helytállását, magas szintű szakmai munkáját, sokrétű társadalmi tevékenységét ismerte el a díjjal.
Dr. Schultz Györgyné, a Fazekas-Istvánffy Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanára.
A gimnáziumban kezdte meg zenei- és Hangszeres tanulmányait, majd az érettségit követően felvételt nyert a budapesti Zeneakadémia fuvola tanszakára, végül a miskolci Tanárképzőben szerzett diplomát 1960-ban fuvola-fafúvő és szolfézs szakon. 1958-tól dolgozott jelenlegi munkahelye jogelődjénél 1993-tól 2000 decemberében történt nyugdíjazásáig művészeti igazgatóhelyettesként.
A megyei közgyűlés fél évszázados példaadó pedagógusi, szakmai életútjáért fejezte ki elismerését.

Veréb György, sportoló a DVTK volt labdarúgó játékosa.
Tizenöt évesen került az MVSC-hez, 1968-tól pedig a DVTK NB I.-es csapatának játékosa lett, ahol 1998-ig 802 hivatalos mérkőzésen szerepelt. Védett a magyar utánpótlás, liga és olimpiai válogatottban is. Két alkalommal nyerte el az NB I. legjobb kapusa címet. 1988-tól technikai- , majd szakosztály vezető később ügyvezető titkárként tevékenykedett. A mai napig a DVTK kapusedzője, mely feladatot az olimpiai válogatottnál is ellátta. A megyei közgyűlés ezzel a díjjal ismerte el példamutató sportpályafutását, eredményes edzői munkáját, emberi helytállását.

Abaúji Pedagógusok Kórus.
A kórus 1958-ban alakult a járás férfi pedagógusaiból, Csutor János encsi népművelési felügyelő vezetésével. Később Bakonyi Béla folytatta a munkát, majd közel 40 éven át Sotkó József irányította a nagymúltú vegyeskart. Jelenleg Buchala István és Rácz László karnagyok irányításával működnek. Ezüst és arany koszorúk, több külföldi és számos hazai fellépés jelzi pályafutásukat. Az ötven éves működés eredményeként nagy számú díjat, kitüntetést mondhat magáénak az együttes. A közgyűlés a térség kultúrális életének színesítéséért végzett eredményes tevékenységükért ítélte oda a díjat, melyet Buchala István karnagy vette át.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusáért” díjat kapott:
Köteles László, Komlóska polgármestere.
A polgármester kiemelt fontosságúnak tartja a településen élők életkörülményeinek javítását, az infrastruktúra fejlesztését a turisztikai helyeik megismertetését, a szálláshelyek növelését. Tevékenysége eredményeként megindult a település fejlődése kiépült a vezetékes telefon- és kábeltelevíziós szolgáltatás, a szennyvízhálózat. Az intézményeket felújították és korszerű eszközökkel látták el. Jelentősen növelték a település turisztikai vonzerejét, szolgáltatásait. A megye turizmusában kifejtett példamutató munkájáért adományozta a kitüntetést a megyei közgyűlés.

Mit tartalmaznak a díjak?ugiugisyg

Pro Comitatu díj
egyéni

oklevél, címeres arany pecsétgyűrű, nettó 120 ezer forint jutalom
közösségi

oklevél, aranyozott plakett, nettó 500 ezer forint jutalom

Alkotói díj

egyéni
oklevél, Varga Éva kisplasztikája, nettó 120 ezer forint jutalom
közösségi
oklevél, Varga Éva kisplasztikája, nettó 500 ezer forint jutalom

„Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusáért” díj
oklevél, címeres plakett, nettó 120 ezer forint jutalom