Ülésezik a miskolci közgyűlés

Miskolc - A nyári szünet előtti utolsó, miskolci közgyűlési ülés zajlik a Városházán. Mint megszokhatták, most is élőben adunk közvetítést a Borsod Online-on az ülésről.   A napi rendi pontok

A miskolci közgyűlés mellett a B.-A.-Z. megyei közgyűlés is csütörtökön zajlott, amelyet szintén élőben tudósítottunk ITT!


21.45: Jelenleg az utolsó napirendi pontot tárgyalják a képviselők, azt, amely a város környezeti állapotáról, illetve az önkormányzat környezetvédelmi tevékenységéről szól. A felszólalásokban méltatóan szóltak a hulladékudvarokról, de ellenzéki képviselő arra is kitért, hogy a törmelékelszállítási lehetőségeket jobban kellene reklámozni, hogy a lakosság tudjon róla.  Ezután a sürgősségi indítványokat tárgyalja majd a testület, majd a közérdekű bejelentések és interpellációk következnek. Ezután szavaznak csak a képviselők a napirendi pontokról. Arról, hogy melyik témáról, hogyan döntöttek, holnap tájékoztatjuk portálunk látogatóit.


21.20: Belváros fényesen és sötéten Juga György (Fidesz) amellett, hogy dícsérőleg-elismerőleg szólt a Főutca Pláza Projektről, szóvá tette, hogy a tervezettnél-vágyottnál jóval kevesebb a kiülős hely, inkább a bankok találták meg a számításukat, azok pedig ugye este bezárnak, nem hoznak életet a főutcára. Kétségtelen a fejlődés, de a siker talán még nagyobb lehetett volna, ha az ellenzék által javasolt kedvezményeket adják meg például a vendéglátós bérlőknek. Dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett arra az ellenzéki felszólalásra, amely 2004 decemberében hangzott el, és arról szólt, hogy a Plaza Projekt elindulásával a főutca ki fog ürülni, mindenki el fog menekülni onnan. Dr. Zsiga Marcell (Fidesz) kritikai észrevételeit sorolta, közöttük azt, hogy még mindig számos rendezetlen sorsú, küllemű épület van a főutcán, hogy egyes udvarok elrettentően néznek ki. Ezután Fidesz-MSZP szópárbajjá alakult az ülés, a Pláza Projekt kapcsán. A szocialisták az eredményeit hangsúlyozták, a fideszesek a hiányosságokat kérték számon, felróva például, hogy az eredeti tervhez képest egy évvel klsőbb indult a projekt. Szocialista részről elhangzott: a Fidesznek savanyú a szőlő. Fidesz-válasz Juga Györgytől: nem tudja, Tompa Sándor miből olvasta ki, hogy nekik savanyú a szőlő.


20.38: Mit hozott a plázaprojekt a főutcára?
Főutca Pláza Projektnek nevezték azt a prgramot, amelynek fő célja az volt, hogy megújuljon, feltámadjon a miskolci főutca. Dr. Bernáth Attila, a MIK Zrt. cégvezetője, a Miskolc Holding Zrt. stratégiai igazgatója a porojekt eddigi eredményeiről tartott beszámolót – írásban és szóban. (A projektet az Észak-BOON is a kezdetektől figyelemmel kísérte.)2004-ben indult a program, azzal, hogy megváltoztatták a bérleti díjakat, szerződéseket. Kedvezményeket nyújtva azoknak, akik a feltételek között szereplő, preferált tevékenységeket folytattak. Most 79 a használaton kívüli bérlemények száma, ezek pincék. Az aktív bérkemények száma 345.Vajon mennyire elégedettek a főutcai boltok gazdái forgalmukkal? Magyarul: mekkora a fluktuáció a főutcai bérleményeknél?2002 és 2004 között, tehát 3 év alatt 12,37 százalék volt. 2005 és 2008 (napjainkig) között 13,43 százalék. Ami dr.Bernáth Attila szerint azt igazolja, hogy a túlnyomó többség megtalálja számítását.31 épületet újítottak fel eddig. Jelentős támogatást kaptak azok a közösségek, amelyek hozzájárultak a felújításhoz.34 homlokzat, 140 portál újult meg. Dr. Bernáth Attila fotókkal illusztrált előadásában bemutatott néhány olyan bérleményt, amelyek gazdái nem teljesítették a feltételeket. Ezek peresítés alatt állnak. 18 ilyen van, amelyekről azt mondta az igazgató: évi 80 millió forintot húznak ki a város zsebéből


20.20: Az adósságnövekedés alaposan csökkent
Az egészségügyi ellátás átszervezésének tapasztalatairól és az önkormányzati biztos zárójelentéséről szóló napirendi pont kapcsán ellenzéki részről (dr. Szinay Attila frakcióvezetőtől) magának az egészségügyi rendszernek az átalakítása – mármint az országban – került a célkeresztbe. Dr. Hardonyi András (MSZP) arról beszélt, hogy a helyzet eljutott addig, hogy finanszírozhatatlanná vált a korábbi működés. Hitelek, mínuszok, most is 1 milliárd 300 millió forint adóssága van a Semmelweis Kórházból és a Diósgyőri Kórházból megalakított Miskolci Egészségügyi Központnak. (És ez az adóság most is hónapról-hónapra nő, igaz, sokkal kisebb mértékben, mint korábban. Akkor százmillió forint körül volt havonta, most, az önkotrmányzati biztos belépése után 11 hónappal 8 millió körüli.) Dr. Szinay Attila azt hiányolja, hogy nincs a jelentésben útmutatás arra: mikor, milyen feltételekkel képes a miskolci egszségügyi rendszer kijönni az adósságból.


19.59: Orosz Lajos alpolgármester a Tapolcát érintő napirenddel kapcsolatban említette, hogy a város több tízmilliós beruházást végzett el a városrészben, az elmúlt években. Ezzel cáfolta az ellenzék azon állítását, mely szerint nem történt semmi Tapolcán.

A következő beruházásokról beszélt:

csapadékvíz elvezetés: 2005-ben Csabai utca: 8000.000 forint
2006-ban Károlyi Mihály utca 2.500.000 forint

2005-2008 Enyedi utca 3.000.000 forint

2005 Hejő patak meder kotrása 8.000.000 forint

Útburkolat felújítás, útépítés:
2005-ben Vadgalamb utca 5.829.000 forint
2005-ben Bencések utca 25.038.000 forint

2005-2006 Fenyő utca csapadékcsatorna építéssel 66.500.000 forint

2006-ban Görömbölyi utca 9.199.000 forint
2006-ban Csabai utca 16.730.000 forint
2006-ban Páva utca önerős, önkormányzati hozzájárulás 2.500.000 forint

2006-ban Fecske utca önerős
2008. évi felújítási pályázatban szerepel:

Fenyő utca, tervezett költség 24.500.000 forint

Szebeni utca, tervezett költség 16.522.000 forint

További beruházások:
2005 EU szabványnak megfelelő játszótér építése 36.000.000 forint
2007 Tapolca park közvilágítás bővítése 5.000.000 forint
2006-2007 mozgáskorlátozottak közlekedését elősegítő pályázatból a tapolcai buszmegállók akadálymentesítése, Enyedi megállónál járdaépítés és padok kihelyezése 2.500.000 forint
Várhegy utcai óvoda kialakítása és bővítése 61.250.000 forint


19.39: Aligha fognak népszavazni Perecesen Dr. Szinay Attila, a Fidesz frakcióvezetője úgy látja, hogy több lehetőséget kellett volna megszondázni a családok átmeneti otthona ügyében. Úgy véli, hogy most már olyan a helyzet, hogy meg kell hallgatni a perecesiek véleményét (vagyis támogatja a népszavazási kezdeményezést). Megemlítette, hogy a terület szocialista képviselője, Bazin Géza elsőként írta alá a tiltakozó petíciót. Tompa Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő emlékeztetett a január 16-i “viharos, szenvedélyes, feszült” lakossági fórumra. Mint mondta: a négy órás fórum után kompromisszumok köttetek. Ezután a 3-ból már csak egy civil szervezet maradt , mint kezdeményező. Tompa Sándor hozzátette: a kezdeményezés élén két, korábbi többszörös képviselőjelölt áll, az egész ügy egy helyi, politikai csata. Ezért azt javasolja, hogy ne támogassák a népszavazási kezdeményezést. Bartha György (MSZP) önkormányzati képviselő azt kérdezte: vajon a kezdeményezők miért nem éltek a többször felkínált lehetőséggel, hogy megnézzék azt a működő intézményt, amelyet oda kívánnak helyezni. Nyírő Pál is megerősítette a szocialista frakció álláspontját az ügyben.  Tekintettel a szocialista többségre, már most kijelenthető, hogy a testület nem fogja támogatni a népszavazási kezdeményezést.  Az egyik perecesi egyesület alelnöke, Mellik Béla korábban elmondta portálunknak, ha kezdeményezésüket elutasítja a testület, akkor azt másnap, mint magánszemély, újra benyújtja.


19.24: A közgyűlési ülés továbbra is indulatosan folytatódott. A képviselők élesen fogalmaztak felszólalásukban. Éppen ezért a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy a következő napirendet, amely a perecesi népszavazási kezdeményezésről szól higgadtan tárgyalják. Az előterjesztés arról dönt, hogy legyen, vagy sem Perecesen népszavazás. Mint arról mi is beszámoltunk: két perecesi civil egyesület népszavazást kezdeményezett, az ellen tiltakozva, hogy a volt Kuti István Általános Iskola épületébe ne költöztessék a családok átmeneti otthonát. Káli Sándor elmondta: a kezdeményezők nincsenek tisztában azzal, hogyan működik egy ilyen otthon. De – folytatta – az Avas III. ütembe el lehet menni, és megnézni egy ilyen otthont. A bizottsági elnökök hozzászólásaiból kiderült, hogy a népszavazási kezdeményezés több törvényt is sért, köztük az esélyegyenlőségit, illetve az önkormányzatit. Ezt Szilágyi Gizella (MSZP) önkormányzati képviselő ismertette részletesebben. Mint mondta, az általa vezetett szociális bizottságban pártállástól függetlenül elutasították a népszavazást. Felszólalásában feltette a kérdést: 5-10 éves gyerekektől félnek az ott lakók, hiszen ilyen gyermekek költöznének édesanyjukkal az otthonba.


19.08: “Kiakadt” a polgármester A Dayka Gábor utca meghosszabítási és szélesítési munkálatokhoz szükséges összegre az önkormányzat pályázatot nyújt be. Az ehhez szükséges önrész biztosítását tárgyalták a képviselők. Ez volt az a napirendi pont, amikor Káli Sándor polgármester “kiakadt” az ellenzék hozzászólásától. A Fidesz nevében Lenártek András képviselő ugyanis azt mondta: véleménye, és szakemberek véleménye szerint is a beruházás többszörösébe kerül annak, amennyiért meg lehetne valósítani. Ezt egy viccel illusztrálta. Káli Sándor szerint egyértelműen arra utalva, hogy korrupcióval gyanúsítja a hivatal munkatársait. Ezért a polgármester indulatosan utasította a képviselőt, hogy hagyja abba a gyanúsítgatást, és kérjen bocsánatot a munkatársaktól.Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető így reagált a Fidesz felszólalására: “Azt gondoltam, hogy Lenártek képviselőtársam nem tudja alulmúlni önmagát, de a mostani felszólalása a legalja volt, amit csak egy miskolci képviselő tehet.”  Mit nem támogatnak? – tette fel a kérdést a frakcióvezető az ellenzékhez intézve. Folytatta: egy pályázat benyújtását? Lenártek András újra szót kért, és újra elmondta, hogy indokolatlanul magas a beruházás összege. Káli Sándor ingerülten reagált: “el kellene felejteni azt, ha látunk egy nagyobb összeget, akkor rögtön arra gondolunk, hogy vajon ki mennyit lop el.”


18.23: Ingatlaneladások
Egymást követően több napiendi pont is ingatlaneladásokat javasol. (Erről is kérdeztük a héten a frakcióvezetőket négyes interjúnkban, ami mind az Északban, mind a BOON-on olvasható.)A város értékesítésre ajánlja fel a Kiss tábornok utca 6. szám alatti, nem lakás célú ingatlant, befektetési célra a Szondi-telepet, továbbá az egykori Zalka Máté laktanya lillafüredi ingatlancsoportját, valamint a Csengey utca 4. szám alatt levő – volt Szentpáli Szakiskola – ingatlanegyüttesét és az ITC melletti ingatlant (rendezésre, értékesítésre).Nem volt ellenkezés a képviselők részéről, legfeljebb a “kikiáltási árat” volt, aki kevesellte. Dr. Bernáth Attila, a MIK Zrt. cégvezetője, a Miskolc Holding stratégiai igazgatója reagálásának lényege: a piac fog ítélni.Az ingatlanértékesítési napirendek is olvashatók a BOON-on a letölthető-rovatban.


17.37: Tánctagozat, dislexiások 
Amint arról a Miskolci Nemzeti Színház évadzáró társulati üléséről szóló tudósításukban beszámoltunk, az új szezont új tagozattal kezdi meg a színház. E tagozat, a tánctagozat létesítéséről szól az ülés 12-ik napirendi pontja. Fedor Vilmos alpolgármester szóban is összefoglalta a lényeget: régi terv válik valóra. Krámer Györgyöt azért szerződtette Miskolcra Halasi Imre igazgató, hogy a feltételeket megteremtse. Épp most volt azóta a negyvenedik táncos produkció bemutatója. Az immár tagozatvezetőnek méltó társa Majoros István és Kozma Attila. A tagozat épít a Szemere középiskolára, az ott folyó táncoktatásban résztvevőkre. Az idén nem kerül a városnak pénzébe a tagozat, a következő szezonban 5 millióba. Hogy azután mennyi lesz – ez kérdésként is elhangzott-, nem lehet tudni, függ a finanszírozási rendszer változásától. A nevelési-oktatási intézmények alapító okiratának módosítását beterjesztő napirenddel kapvcsolatban Szűcs Tamás, a Fidesz-frakció oktatási szakértője azt a véleményét fejtette ki, ami a közgyűlési ülést megelőző négyes interjúnkba Észak és BOON) csak egy megjegyzésként fért bele. Vagyis, hogy az országos szabályozás (a finanszírozás változása) megszünteti a dislexiás gyerekek képzésének példamutató, miskolci rendszerét. Szűcs Tamás összehasonlította a dislexiások Fejér megyei és a megyénkbeli szakmai minősítését, annak az eredményét. Ott a gyerekek több mint 90 százalékánál organikus eredetűnek ítélték meg a betegséget, nálunk alig több, mint 30 százaléknál. Márpedig a támogatás az organikus eredetű betegségnél jár. Horváth Ottóné (MSZP), az oktatási bizottság elnöke tud erről az eredményről – mondta -, és mint ahogy az országos szabályozással, úgy ezzel se ért egyet. Ezzel együtt dislexiás gyerek nem marad ellátatlanul – ígérte. 


17.10: Nagy vitát váltott ki a Fidesz és a KDNP frakciók képviselői által benyújtott önálló képviselői indítvány, amely Tapolcával foglalkozik. Pontosan azzal, hogy a közgyűlési ülés által, májusban elfogadott tapolcai koncepciót vonja vissza a város, valamint megfogalmaz olyan azonnali intézkedési terveket, amelyek a városrészben lakók komfortját, életkörülményeit javíthatnák. Ilyen például az úthálózat felújítása, csatornahálózat-kiépítése, parkolás. Az ellenzék részéről újra, sokadszor elhangzott, hogy a városvezetés nem tett semmit Miskolctapolcáért az elmúlt években. Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő, az előterjesztés benyújtója kifogásolta a tapolcaiak és a városvezetés közötti egyeztetés hiányát is. Arra kérte az önkormányzatot, hogy együtt, közösen kezdjenek érdemi Tapolca-fejlesztésbe.  Kocsis Levente (Fidesz) a terület önkormányzati képviselője elmondta: arra kérik a várost, hogy vonja vissza az előzőleg elfogadott koncepciót, valamint tegyen apró gesztusokat a tapolcaiak irányába. Hozzátette: örömmel vették, hogy az általuk megfogalmazott indítványban foglalt fejlesztések egy részét már megkezdte a város, köztük a parkolás módosítását. (Erről portálunk a napokban beszámolt.) Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető élesen fogalmazott: azonnali intézkedési tervet sürgetett, mert – szerinte – Tapolca agonizál. Az ott lakók elvesztették a városvezetésbe vetett bizalmukat – mondta. Fontos lenne a fejlesztés, de nem wellnes szállóra van szükség – vélekedett. Hozzászólása végén hangsúlyozta: a korábbi testületi ülésen a polgármester félreértette szavait, mert ő nem fenyegetőzött Tapolca leválásával, csupán a tapolcaiak véleményét tolmácsolta a városvezetés felé. Hozzátette: sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Tapolca esetleges leválását.  Orosz Lajos alpolgármester elmondta: a korábbi koncepció visszavonását nem támogatja, de a fejlesztések megkezdését igen. Azt is elmondta: a holdingtól kapott információi szerint jelenleg 20 olyan cég van, akik érdeklődnek egy Tapolcán építendő élményfürdő beruházása után.  Káli Sándor polgármester is szót kért: “Sok minden, ami felvetődött megoldható feladat. A strand egyes épületeinek a bontását megkezdték, de csak azokhoz az épületekhez nyúlhat az önkormányzat, amely a tulajdonában van.” Azt cáfolta a polgármester, hogy Tapolcára nem jutott volna fejlesztés, pénz az elmúlt években. Ezt az alpolgármester is megerősítette, több tízmilliós beruházásokat sorolt fel, amelyek az elmúlt években történtek Tapolcán.  Dr. Hardonyi András (MSZP) önkormányzati képviselő így reagált Molnár Péter hozzászólására: gyakorlott politikus nem tesz olyan kijelentést, hogy Tapolca agonizál. Hozzátette: azok a problémák, amelyek Tapolcán megjelennek minden más, hasonló természeti adottságú városrészen is megvannak.  A napirendi vita végén Káli Sándor kijelentette: két héten belül lakossági fórum összehívását kezdeményezi Tapolcán.


16.20: A 8. napirendi pont közterületek elnevezésére tett javaslatot, ám ezt úgymond kétfordulóssá tették, azaz visszatérnek rá, mert bizonyos elnevezések kapcsán kikérik majd a levéltár véleményét. A 9. napirendi pont köztéri szobrok felállításáról szólt. Mindkét szoborhoz országos pályázaton nyert pénzt Miskolc, amely önkormányzati pénzzel is beszáll. A Torontáli utca elején, a Görög-Magyar Barátság téren áll majd Szabó Virág emlékműve, ami egy dór oszlopot formáz.

A görög kisebbség kezdeményezte a szobor felállítását, emlékezve-emlékeztetve arra, hogy a második világháború után Miskolc is befogadott görög menekülteket, akiknek éppen ott alakult ki kolóniájuk. Az alkotás avatója a görögök nemzeti ünnepén, október 28-án lesz. A másik alkotás Varga Éva Vasfű című szobra, ami a Miskolci Galéria udvarán fog állni.


15.54: Az Integrált Városfejlesztési Stratégia után ugyancsak egy olyan napirend következett, amely a város, azonbelül is a belváros fejlesztéséről szól. Ennek neve: a belvárosi rehabilitáció előzetes akcióterületi terve. Ennek tárgyalása még mindig tart. Juga György (Fidesz) önkormányzati képviselő az ellenzék részéről elmondta: számos tervvel egyetértenek, de hiányérzetük van, ami a történelmi Avas rekonstrukcióját illeti. Korábban ez prioritást kapott, míg ebben a tervben nem – tette hozzá.  Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető felszólalásában elmondta: a történelmi Avas rekonstrukcióját is fontosnak tartja a városvezetés, de ezt egy másik napirendben tárgyalják majd. Legfontosabb – folytatta -a belváros fejlesztése, ebben olyan terveket fogalmaztak meg, amely már a Regionális Operatív Programnál is megfogalmazódott. Ezek közül kiemelte: a Szinva parti sétányt, a Kossuth és Patak utca rekonstrukcióját. Hozzátette: fontos a belváros közlekedésfejlesztése is, ezen belül is a belvárosi körgyűrű kialakításának folytatása.  T. Asztalos Ildikó (SZDSZ) önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a város találjon megoldást arra is, hogy a magántulajdonban lévő ingatlanok ne rontsák le az önkormányzat által elvégzett beruházások látványát. Kiemelte ezek közül a Régiposta utca sarkán található épületet, a Dayka Gábor utcai telket, amelyek évek óta az enyészeté- fogalmazott. Hozzátette: olyan, mintha a tulajdonosuk azt várná, hogy összedőljön az ingatlan. Ezek rontják annak a hatását, amit a város felépített – hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy a városnak, a már elkészült fejlesztések működtetésére, megóvására is jobban kellene figyelnie.


15.20: Lesz Miskolcnak stratégiája Nem titok: azért készült el Miskolc Integrált Városfejlesztési Stratégiája, azért kellett elkészülnie, mert ez a feltétele annak, hogy a Miskolc számára kiáltásba helyezett több mint 10 milliárd forint uniós pénzt elnyerje a város a következő években.A 2007-2013-as regionális és operatív programok elfogadásakor megfogalmazódott, hogy a megyei városok “más pályán” versenyezzenek. Az IVS egyrészt a korábbi városfejlesztési dokumentumokra épül, másrészt a miskolciak által megfogalmazott igényekre, harmadrészt, nem utolsósorban pedig azokra a lehetőségekre-feltételekre, amiket az unió kínál, illetve megszab. Ujvári Andor, a városháza illetékes osztályvezetője a terjedelmében is tekintélyes IVS-ről negyedórás ismertetőt tartott a közgyűlés ülésén. (Elhangzott: a bizottsági üléseken egy óra 10 perces volt a szóbeli tájékoztató.) Az Integrált Városfejlesztési Stratégiát a Borsod Online látogatói is megismerhetik, a letölthető rovatban,és az Észak-Magyarország olvasói is találkoznak egyik-másik elemével a következőkben.Az IVS, mint ezt már korábban is megírtuk, nem “kívánságműsor”, hanem egy vaskos kéziköny és még vaskosabb tervezési segédlet alapján összeállított, nagyszabású munka.Területi alapú szemlélettel kellett a tervezőknek megközelíteniük a várost, annak fejlesztését, és a követelményrendszer fontos eleme volt a magántőke bevonásának mértéke, valamint a tervek gazdasági aspektusa. Funkcióbővítés, szociális városrehablitáció, ilyen átfogó “fejezetei” vannak a stratégiának. A képviselői hozzászólások hangja alapvetően a támogatásé volt.  


13:57:

Az ebédszünet előtt a lakások bérletéről szóló rendelet módosítását is tárgyalták a képviselők. A módosításra azért volt szükség, mert sok, bérlakásra pályázóról kiderült, hogy valótlan adatokat közölve előnyt szereztek  a pályázatokban. A rendelet szerint eltiltanák az ilyeneket a további pályázati lehetőségtől. Lenártek András  (Fidesz) önkormányzati képviselő keményebb szankciót javasolt: feketelistát kellene létrehozni, hogy ezek a pályázók más önkormányzati pályázaton se vehessenek részt. A napirendek között szó volt a távhőszolgáltatási díj emeléséről is. Ennek szükségességét Orosz Lajos, alpolgármester a következőkkel indokolta: “Ismert az energiaárak alakulása, ennek ellenére utoljára a decemberi testületi ülésen emeltünk díjat. Az azóta eltelt időszak országos energiaár-emeléseit a MIHŐ kigazdálkodta,  a mostani 10 százalékos emelést azonban már nem tudja. Ezért van szükség az emelésre.” Juga György  (Fidesz) önkormányzati képviselő elmondta: ez az emelés Miskolcon mintegy 30 ezer családot érint drasztikusan. Éppen ezért megoldást kellene keresnie a városvezetésnek, egyik ilyen lehetne a Fűtőmű megvásárlása – mondta. Felszólította a kormányt arra, hogy a lakosággal szemben, ebben az ügyben, ne helyezzen előtérbe egy magánbefektetőt. Dr. Tompa Sándor(MSZP) önkormányzati képviselő ezzel a napirenddel kapcsolatban elmondta: a kormány és a parlamenti szocialista frakció egy munkacsoportot hozott létre, a távhőszolgáltatási problémák orvoslására. Ez az országban 650 ezer lakást érint, Miskolcon súlyosabb a helyzet, hiszen itt 32 ezer lakást, a lakások felét - mondta. A munkacsoport eddigi javaslata volt: 2008. őszétől 2010 végéig a távfűtéses lakások környezetvédelmi támogatásban részesülhetnek, ez állandó támogatás lenne. Valamint – folytatta – a távfűtéses lakások mérhetővé, szabályozhatóvá tételére is pályázhatnak. Ezt – tette hozzá – már az ökoprogram is elkezdte, de ennek a kibővítésén is dolgoznak.


13:52:

A Magyar Úttörőszövetség 1986-ban alapított egy díjat, amelyet minden évben egy magánszemély és egy szervezet kaphat meg. Ez évben Demján Sándor  vállakozó, mint magánszemély, valamint Miskolc kapta ezt az elismerést. A Gyermekekért díjat Miskolc azzal érdemelte ki, hogy hat éve a város, évente 800 miskolci gyermeket ingyenesen táboroztat Csillebércen. A díjat Bartha György(MSZP)önkormányzati képviselő mutatta be a testületnek.


12:48:

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia tárgyalása előtt Káli Sándor  polgármesterebédszünetet rendelt el.


12:27: Szent István tér: tovább, tovább… 

Juga György azt kérte, hogy “ne tereljük el a szót a plázáról, a lényegről, azzal, hogy a Hősök tere(Szinva terasz) tetszésével-nem tetszésével foglalkozunk…”A lényegről beszéljünk – kérte -, arról, hogy az Árkád üzletközpont építése miatt legalább 100 magánlakásba gyalogolnak bele. A képviselő elmodta: olvasta a megyei építészkamara véleményét, amely nem támogatja a tervet. Nem babra megy a játék – jelentette ki. Újból felkérte a képviselőket: arról beszéljenek, hogy akarunk-e ekkora üzletközpontot oda vagy nem. Akarnak-e ilyet a miskolciak vagy nem. Fedor Vilmos alpolgármester felidézte azt, hogy hajdan miként született meg a Hősök tere és miként az Erzsébet tér. Ahol egyemeletes, földszintes házak álltak “összevissza”. Az akkori városvezetés döntött: térfalakkal határolt teret kell ott kialakítani. Ez történne most is.Fedor Vilmos azt mondta: nem minősítené nudlinak a leendő Szent István teret. Hozzátette: szó nincs ott semmiféle kereskedelmi központról. Cseh László, a terület önkormányzati képviselője ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy szükség van ott egy bevásárlóközpontra, az egyensúly helyreállítása érdekében. Mint mondta, végre elindult a választókörzetében a fejlődés, ő maximálisan támogatja azt. Viszlai József, a városfőépítésze egyebek között elmondta: mintegy 80 lakás van azon a területen, amelyeket vagy eladnak tulajdonosaik, vagy nem.Ott nincs kisajátítás. Ha nem adják el, nincs plázaépítés. A főépítész újra emlékeztetett rá: a korábban elfogadottak szerint a városháza magasságával egyező magasságú épületek határolják majd a leendő főteret. Magasságuk se kisebb, se nagyobb nem lehet annál.  


12.12:

Lenártek András (Fidesz) önkormányzati képviselő felszólalásában kifogásolta, hogy a város részéről nincs senki jelen a teremben, aki válaszolna kérdéseikre. Erre reagálva Fedor Vilmos alpolgármester felkérte a főépítészt, Viszlai Józsefet, hogy reagáljon az ellenzék felvetéseire. Ő ezzel kezdte: megdöbbentő volt Juga György hozzászólása, mert tévedések sorozatát tartalmazta. Többek között – folytatta – nem 10, hanem 14 pályázó volt, és nem első díjat, hanem két díjazottat jelöltek meg. A főépítész szerint a terveket hosszú előkészítő munka előzte meg, és ezeket nyilvános fórumukon a szakma és a lakosság is megtekinthette. Hozzátette: amit Juga György szavakkal “belerajzolt” az az ő elképzelése, akár pályázóként is indulhatott volna. A főépítész elmondta: 30 évig nem született szabályozás a térre, most igen, de az ellenzéki képviselő szerint úgy tűnik ez nagyobb baj, mintha nem történt volna semmi. Azokat a problémákat, amelyeket Juga György most felvetett nem most, hanem a az épület vitájánál kellett volna szóbahoznia – mondta. Most ugyanis a terület szabályozásáról van szó – hangsúlyozta.  A főépítész szavaira elsőként Lenártek András reagált, aki személyeskedőnek nevezte Viszlai József válaszát. Megemlített, párhuzamot vonva a mostani napirenddel egy korábbi testületi döntést, amely lehetővé tette, hogy a Csengey utcában lévő épület egy emelettel magasabb legyen. Ezt később a bíróság kifogásolta – mondta. az önkormányzati képviselő a házmagasságokkal kapcsolatban elmondta: ezek az épületek rontanák az Avasra való kilátást, és nem illeszkednének a természetes városrészbe. A főépítész, közvéleményre való hivatkozására Lenártek András így reagált: nem hiszem, hogy a közvélemény óhaja egy Plázánál nagyobb bevásárlóközpont építése lenne. Majd arra kérte a főépítészt, hogy vonassa vissza ezt az előterjesztést.


11.53: Szent István tér: világbotrány? 

Világbotrány, ormótlan, ordenáré rombolást próbálnak elfogadtatni. Érthetetlen, döbbenetes, felfoghatatlan…Ilyen módon minősítette Juga György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt a tervet, ami a Szent István tér átépítésére született – tudomása szerint.A képviselő emlékeztetett rá: ötletpályázatot írt ki a MIK Zrt. a Szent István tér főtérré átalakítására, e pályázatra beérkezett műveket bemutatták, és ígéret hangzott el, hogy a díjazottakat “összegyúrják”, azokból születik majd meg a leendő tér.Rémséges képet rajzolt fel Juga György. Szóban és fotókkal. Bemutatta, hogy ismeretei szerint mely házakat fogják lerombolnni – a Rácz György utcában, a Meggyesalja utcában és a Petőfi Sándor utcában. Mégpedig azért, hogy oda egy hatalmaspláza épüljön. (Legalább kétszer akkora, mint a Miskolc Pláza.)A Fidesz frakcióvezető-helyettese megdöbbentőnek mondta azt is, hogy egy ilyen, előkészítetlen, társadalmi vitát mellőző, a testület előtt pedig érdektelenséggel fogadott előterjesztés született, azt pedig bűnnek, világbotránynak, ha el is fogadják – mármint azt a módosítását a az építési szabályzatnak, ami ezt lehetővé teszi.

Az Árkád-csoportot említette Juga György, mint amelyik oda a gigantikus plázát felépítené. Minimum 20 ezer négyzetméteren, 16 méter beépítési magassággal. Juga György javasolta a Szent István teret érintő összes módosítás kivételét az előterjesztésből.Nemcsak a leendő tér nyugati térfalának tervét tartja elfogadhatatlannak Juga György, hanem a másik oldalit, ahová a szálloda épül. Juga György emlékezetett rá: döntés született arról, hogy az oda szánt szálloda az akkori tervek szerint ne épüjön meg, mert mindenki szerint túl nagy. Ehhez képest – mondta a képviselő – a szálloda még nagyobb lehet: 16 méterre emelték meg a beépítési magasságát (12,5 méter helyett), és legalább 10-20 méterrel közelebb megy a térhez. Térképen mutatta be a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hogy ismeretei szerint milyen “nudli” tér születik meg városi főtérként, alig nagyobb, mint a jelenlegi Erzsébet tér. “Nudli”, mert be lesz szorítva az épületmonstrumok közé Juga György vetítettképes felszólalása után ismét hiányolta az előterjesztő – Káli Sándor polgármester – jelenlétét és hozzászólását a témához.


11.29: Kobold Tamás a miskolci életszínvonalról

Napirend előtt Kobold Tamás (Független Miskolcért Egyesület) önkormányzati képviselő is felszólalt. Mint mondta: a napirendek között szó lesz fejlesztésekről, a vagyontárgyak eladásairól, a főutcai Pláza Projektről is. Arról viszont soha nincs szó – folytatta -, hogy az elmúlt években hozott ilyen és ehhez hasonló döntéssorozatok milyen hatással voltak a miskolciak életszínvonalára. Kobold Tamás beszélt a 2007.-es évek létminimumi adatairól, majd elmondta: a miskolciak számára lesújtó a kép. Szerinte a közgyűlési előterjesztéseknek arról kellene szólniuk, hogy ezen a helyzeten változtatni akar a városvezetés. Az eddig eltelt hat esztendő azt bizonyítja, hogy az önkormányzat hatékonysága alacsony, a városban élők terhei nőttek – hangsúlyozta.  Jelenleg az első napirendi pontot tárgyalja a testület, amely a településrendészeti terv és az építészeti szabályzat módosításáról szól. Ehhez tartozik a Szent István tér beépítésének beruházása. A napirend fölötti vitáról részletesebben is beszámolunk.


11.21: Mihalecz Péter az új jegyző

Dr. Mihalecz Pétert, az eddigi aljegyzőt választotta a miskolci képviselőtestület az önkormányzat jegyzőjévé. (Ismeretes, megírtuk, hogy dr. Mészáros Miklós, a korábbi jegyző azért köszönt le posztjáról, mert Szűcs Erika miniszter szakállamtitkárnak kérte fel.)A zárt ülés befejeztével dr. Mihalecz Péter esküt tett. További személyi döntések születtek a zárt ülésen. Számos intézmény vezetői posztjáról szavaztak. Ezek közül: a Csodamalom Bábszínház igazgatója Tulipán Gábor lett, a Miskolci Sportiskoláé, Kun Attila, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskoláé ismét Lenkey Csaba.


10.49: Zárt ülés

A közgyűlés jelenleg zárt keretek között zajlik, amint végetér folytatjuk tudósításunkat.


10.26: A Mercedes Kecskemétet választotta.

Ezzel kapcsolatban mondta el észrevételeit Lenártek András (Fidesz) önkormányzati képviselő: senkit nem lepett meg, hogy egy multicég nem Miskolcot választotta, hiszen így történik ez 6 éve. Hozzátette: Miskolcon égető probléma a munkahelyteremtés, de a városvezetés lobbi ereje gyenge. Felsorolta azokat a szakmai érveket, amelyek Miskolc mellett dönthettek volna, többek között az egyetem megléte, az iparterület, szakképzett munkaerő. Furcsálotta, hogy míg egyik nap a Miskolc Holding azt nyilatkozta (lapunknak is), hogy jelenleg 200 hektáros terület előkészítése folyik, és tárgyaltak a Mercedes gyárral, másnap arról szóltak a hírek, hogy Kecskemétet választotta a Mercedes. Majd kiderült az is – folytatta – hogy  a  gyárnak 400 hektáros területre lett voln a szüksége. Lenártek András szerint: nem szakmai, hanem politikai indokok miatt döntöttek Kecskemét mellett. Ugyanis az állam tudott volna olyan ajánlatot tenni egy befektetőnek, amit az nem tud visszautasítani – tette hozzá. Úgy látszik a kormány nem akarja a lemaradó országrészeket segíteni – hangsúlyozta.  Káli Sándor polgármester így reagált: az ön gondolatmenetét követve nem logikus, hogy a szocialista kormány, egy Fidesz-es vezetésű városba telepítette volna a gyárat. Itt valós, szakmai döntés született, a Mercedes részéről – mondta. Hozzátette: természetesen a kormánynak is van hatása, de a befektető dönt, és a fővárostól való távolság komoly indok volt. A polgármester kitért arra is, hogy a Zsigmondi utcán található iparterületeken sorra épülnek a gyárak, igaz ezek nem több ezres munkahelyeket jelentenek. Ezek elsősorban kisebb válalkozások – tette hozzá. Ezek is fontos beruházások, de persze dolgoznak azon is, hogy nagyobb volumenű befektetők jöjjenek Miskolcra – tette hozzá.


10.07: Panelprogram: nagy-nagy érdeklődés 

Messze több lakásfelújításra érkezett igény az önkormányzathoz – illetve annak cégéhez, a MIK Zrt.-hez -, mint amennyit támogatni tud az önkormányzat.Tompa Sándor, a panelprogram miskolci megbízottja elmondta: a testület 750 millió forint hozzájárulást szavazatt meg erre az évre, ráadásul oly módon, hogy a pályázó közösségek versenyeznek: előnyt élveznek azok, amelyek kevesebb önkormányzati hozzájárulást igényelnek.Június 30-án jár le a jelentkezési határidő. Eddig 100 pályázat érkezett be lakásszövetkezetektől, társasházaktól. Ez csaknem 6000 lakás felújítását jelentené. Összességében 7,6 milliárd forintnyi lenne a költség, benne 2,2 milliárd forint önkormányzati résszel. Nos, ennek az egyharmada áll rendelkezésre. Ha marad a 750 milliós támogatás, az mintegy 2400 lakásra elég. Tompa Sándor elmondta: amennyiben a testület megemelné a hozzájárulást 1 milliárd forintra, akkor 3 ezer lakást lehetne a panelprogramba bekapcsolni. Ha pedig – aminek aligha van realitása – 1,5 milliárdra, akkor az 4 ezer lakásra lenne elég.Tompa Sándor hozzátette: nincs most döntéskényszer, van idejük a képviselőknek gondolkodni szeptemberig. 


9.54: Selyemréti strand

A selyemréti strandfürdő ügye is szóba került a napirend előtti felszólalásokban. Valcsev Ivanov János, a bolgár kisebbségi önkormányzat részéről kérdést intézett Káli Sándor polgármesterhez: hogyan tovább a fürdőben, mikor folytatódnak a lekerített részen a munkálatok?A polgármester elmondta: a pályázat előzetes döntései megszülettek, de az uniós pénzek elnyerése hosszabb időt vesz igénybe. Éppen ezért – folytatta – az önkormányzat saját erőből megkezdte a strand átalakítását. Portálunk információi szerint júliusban születik döntés a pályázatról, és talán a mai napon kikerül a strand elé az a tábla, amely beumtatja, hogyan nézd majd ki az új strand.Valcsev Ivanov János a II. Romafesztiválról is bezsélt, megköszönte a cigányönkormányzatnak a szervezést. Mint mondta: bebizonyították, hogy tudnak kultúráltan szórakozni. Később Horváth József, a cigányönkormányzat elnöke képeken mutatta be a fesztivált.


9.47: Labdarúgó Akadémiátlanul 

Egyelőre lekerül a napirendről a Diósgyőri Labdarúgó Akadémia létrehozására tett javaslat. (Amely letölthető formában olvasható a BOON-on.)Az ok, amint azt Orosz Lajos alpolgármester elmondta: jelentkezett a Borsod Volán és a Pannonia Kft., hogy ők is szeretnének részt venni az akadémia létehozásában, működtetésében. Az együttműködésre – mint az alpolgármester mondta – igen mondott a DVTK is, ám ez a hozzájárulás eddig csak szóban történt meg. Márpedig – fogalmazott Orosz Lajos – azt várják, hogy írásban rögzítődjenek a feltételek, az arányok. Mihelyt ez megtörténik, vissza térnek a témára.


9.31: Személyi kérdések: előbb 

A nyilvános ülés előtt zárt ülést rendelt el a polgármester, miután javaslatát, hogy a személyi kérdések tárgyalását hozzák előre, elfogadták.Még egy javaslat, Lenártek Andrástól: amai ülést este 10-kor mindenképpen fejezzék be, és holnap folytassák azt, mert előreláthatólag szükség van (lesz, lenne) az időre.Mindezek előtt Orosz Lajos alpolgármester szólt arról, miért veszi le előterjesztőként a napirendi pontok közül a Diósgyőri Labdarúgó Akadémia létrehozására irányulót. (Erről beszámolunk.)Lenártek András ügyrendi javaslatát – a két napos ülésről – a szocialista többség akaratának megfelelően elutasították.Káli Sándor polgármester bejelentette: Kriza Ákos július 1-jével lemondott mandátumáról. A Fidesz-KDNP Csutorás Géza Leventét jelölte a megüresedett helyre.Csutorás Géza Levente esküt tesz.


9.18: A 45 tagú képviselőtestületből 33-an vannak jelen. Így a testület határozatképes – mondta Káli Sándor polgármester. Most a sürgősségi előterjesztések napirendre tűzéséről szavaznak. Többek között egy pénzügyi kiegészítésről, amely a városi uszodával kapcsolatos, valamint az egészségügyi központ pszichiátriai ellátásával kapcsolatos indítványról, és a gyermekétkeztetés intézmény átszervezéséről.