22 család megélhetése

Folyik a munka az új cigándi üzemben
Folyik a munka az új cigándi üzemben - © Fotó: NA
Cigánd – Egy új bútorüzem kezdte meg a működését Cigándon.

Cigándon néhány évvel ezelőtt kiadták a jelszót: Értékből lendület! A helyi értékre, a humán erőforrásra is támaszkodva azóta a Bodrogköz első városa további fejlődésnek indult. Az ország egyik leghátrányosabb helyzetű régiója a többi hasonló helyzetben lévő vidékhez hasonlóan a foglalkoztatás területén elsősorban a közfoglalkoztatásra támaszkodik, de Cigándon is az a cél, hogy ezek a foglalkoztatottak idővel az elsődleges munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni.

Az eddigi ­­­gyakorlati tapasztalato­k­­ nagyon­­­ kedvezőek.” Oláh Krisztián

Üzemnyitó

Cigándon a továbbgondolás mindig is cél volt, soha nem elégednek meg azzal, ami van, a további lépéseken töprengenek, majd tesznek is azért, hogy az elképzelések valóra is váljanak. Ennek legújabb példája a napokban átadott bútorüzem, amelynek megnyitóján jelen volt dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője is, aki gratulált a helyieknek a kezdeményezéshez.

Fejlődési potenciál

– Térségünk az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térsége – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – A rossz minőségű úthálózat és a természeti adottságok miatt nincsenek tőkeerős, sok embert foglalkoztató vállalkozások, nincs olyan fogyasztói réteg sem, amely igényei kiszolgálására komoly szolgáltatóipar működhetne.

Térségünkben a fejlesztések és a munkahely-teremtés az önkormányzatok feladatává lett. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kormány is kész ehhez segítséget nyújtani. Cigánd évek óta sikeresen pályázik közfoglalkoztatási programokra. A járási Start mintaprogramok adta lehetőségeknek köszönhetően sikerült létrehozni településünkön zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet, vágóhidat, térkőgyártó üzemet és asztalosműhelyt.

A következő lépés egy bevételt termelő tevékenység beindítása volt.

– Ez kettős céllal történt – mondja Oláh Krisztián. – Egyfelől forráshiányos önkormányzatunknak minden megszerezhető saját bevételre szüksége van. Másfelől egy ilyen tevékenység huszonkét embernek és rajtuk keresztül huszonkét családnak nyújt biztos megélhetést. A program forrását itt is kormányzati támogatásból tudtuk biztosítani. Az előzetes piackutatás eredményeként a tervezett üzem teljes kapacitását sikerült lekötni. A térség valamennyi bútorkereskedelemmel foglalkozó kiskereskedője jelezte, hogy kész átvenni az elkészített termékeinket. Több, vendéglátással és szálláshely-szolgáltatással foglalkozó partnerünkkel megállapodásban rögzítettük, hogy esedékes bútorbeszerzéseiket rajtunk keresztül valósítják meg. Megállapodtunk egy országos beszállítói hálózattal rendelkező nagykereskedelmi céggel is, amely vállalta termékeink felvásárlását.

– Az eddigi gyakorlati tapasztalatok kedvezőek. Üzemünkben beindult a termelés, dolgozóink képesek teljesíteni az elvárt minőségi és mennyiségi előírásokat. Úgy vélem, bebizonyosodott, van fejlesztési potenciál a térségben. A közfoglalkoztatás pedig olyan lehetőség, amely valódi eszközt biztosít a megalapozott elképzelések megvalósításához – mondja a cigándi polgármester.

– ÉM-BG –