Útjavítások, kátyúzás megyeszerte

Kátyú Miskolcon
Kátyú Miskolcon
Miskolc – Több tízezer kátyút számoltak össze a hazai utakon – megyénk az élen jár.

A nyári időszak megnövekedett forgalmi terhelése nem kedvezett megyénk az országos összehasonlatásban meglehetősen „korosnak” számító úthálózatának. Hol tart az úthibák elhárítása, érdeklődtünk a Magyar Közút megyei igazgatóságán és a Miskolci polgármesteri hivatalban.

– Jelenleg mintegy 6000 darab kátyút tartunk nyilván a közel 2 500 kilométer hosszú borsodi állami közúthálózatunkon. A téli felkészülés mellett jelenleg a legfontosabb tevékenységünk a kátyúk javítása, üzemmérnökségenként minimum két brigádunk dolgozik az úthibák kijavításán – ismertette Szilvai József Attila, megyei igazgató. – Ebben az évben saját kivitelezésben mintegy 650 millió forint értékű anyagot dolgoztunk be. Külső kivitelezőkkel készült ezen felül az úgynevezett nagy felületű kátyúzás. Az útfelújítások tekintetében az idén még a 2505-ös számú Eger – Hollóstető – Miskolc útszakasz bükki részén folynak munkálatok európai uniós forrásokból. A projekt várhatóan jövő májusban fejeződik be. A megyei igazgatóságon az üzemeltetési osztály irányítja az üzemmérnökségek munkáját, a külső kivitelezőkkel végeztetett munkákat a megyei tervezési és lebonyolítási osztály koordinálja.

Jelenleg melegaszfalttal

– 2010. évben a csapadékos, és hideg tél valamint a tavaszi, nyár eleji rendkívüli esőzések erősen megviselték Miskolc egyébként sem fiatal úthálózatának burkolatát. Ebben az évben, az október 31-ig a felmérések szerint 13.500 úthibát hárítottunk el – tájékoztatott Orosz Gábor, a Miskolci Polgármesteri Hivatal szóvivője. Ezek között voltak kisebbek, a fél négyzetméter kiterjedésűtől az egészen nagy felületű, több 10 négyzetméternyi úthibáig, illetve olyan sűrűn elhelyezkedőek, hogy csak egy-egy útszakasz teljes felületű szőnyegezésével lehetett megjavítani. (például a Besenyői és a Farkas Antal utca) A mai napon 268 darab regisztrált úthibáról van tudomásunk. Sajnos egyes útszakaszon olyan elöregedett a burkolat és olyan nagy rajta a forgalom, hogy ebben az évben többször újra kellet kátyúzni. Ez nem azt jelenti hogy az egyszer már kikátyúzott úthibát javíttatjuk újra, hanem a burkolat állapota miatt keletkező újabb és újabb aszfalt hiányokat javítjuk – ismertette a szóvivő. (Csabai kapu, Szentgyörgy utca, Erenyői út ) Az úthibák javítása jelenleg meleg aszfalt bedolgozásával történik. Kátyúzási munkák Pereces városrészben vannak folyamatban. Nagyfelületű útjavítás, felújítás a Sajószigeti utca, Zsigmondi utca, Várszegi Lajos utca társégében folyik, ahol a felületi úthibák kijavítása mellet lokálisan útalap megerősítési munkák is elvégzésre kerülnek, a csapadék elnyelők út szegélybe helyezésével egy időben – tudtuk meg.

Átalakul a Magyar Közút Zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2010. november 1-jétől a központi irányítás mellett 19 megyei igazgatóságba szervezve végzi feladatait. Az ésszerűsítés nem érinti a cég alaptevékenységét, a társaság fő profilja továbbra is a mintegy 30 ezer kilométernyi országos állami közúthálózat üzemeltetése és fenntartása – áll a vállalt közleményében. Az elmúlt időszakban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. előbb 5, majd 7 régiós modell szerint végezte munkáját. A régiós irányító központok mellett megmaradt a 19 megyei igazgatóságot, illetve 77 üzemmérnökséget tartalmazó rendszer is. A társaság menedzsmentje a régiós irányítói rendszer megszüntetése mellett döntött. A megyei igazgatóságok így a jövőben a forgalomtechnikai, műszaki tervezési és felújítási munkák mellett 3-4 üzemmérnökség szakmai irányítását is ellátják. A megyei szerveződés mint földrajzi terület is átláthatóbb, kisebbek a távolságok, kontrollálhatóbb, hatékonyabb és gazdaságosabb a szervezet, illetve a végrehajtás is – tájékoztatott a vállalat. 


 Számokban

Miskolcon

A bedolgozott aszfalt mennyisége 2760 köbméter, amelyből 34.500 négyzetméter felület került kijavításra.


A megyében

Javítás: 120 ezer kátyú, 8600 tonna kátyúzó anyag
Nagy felületű kátyúzás:154 000 négyzetnéter felületet érintve, 23 000 tonna anyag


Kapcsolódó cikkek: