Újjászületett műemlékek a fővárosi állatkertben

Az eredeti, 1912-es tervek felhasználásával építettek vissza két állatházat a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A kedden megnyitott Bivalyházat és a Régi Zsiráfházat a műemléki szempontok figyelembe vétele mellett úgy alakították ki, hogy azok megfeleljenek a korszerű állattartási követelményeknek. A két épület európai uniós támogatással született újjá. Ezzel a budapesti állatkert rekonstrukciójának 90 százaléka befejeződött, a közönség által látogatható épületek megújultak – mondta a megnyitón Persányi Miklós főigazgató.

Az állatkert rekonstrukciójának 90 százaléka befejeződött, a közönség által látogatható épületek megújultak, csak a gazdasági udvar területének felújítása van még hátra – mondta a Bivalyház és a Régi Zsiráfház keddi megnyitóján Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Az intézmény fennállásának 144 éve alatt összesen 100 milliósra becsülhető a látogatók száma, az utóbbi években átlagosan évi egymillióan keresik fel, ezzel a leglátogatottabb gyűjtemény az országban – közölte a főigazgató.

Persányi Miklós elmondta: az épületek felújítása és a korszerű állattartás feltételeinek kialakítása után arra várnak, hogy az állatkert a jelenlegi Vidámpark területén bővülhessen. Akkor vissza tudnának telepíteni olyan állatokat, például a csimpánzokat, amelyek a helyszűke miatt kiszorultak. A főigazgató kiemelte: a közelmúltban öt uniós kiírásra pályáztak sikeresen, fejlesztésekre, interaktív kiállítótérre és különböző programokra összesen 2,5 milliárd forintot fordíthatnak.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az állatkertben folyó szakmai munka magas színvonalát hangsúlyozva azt mondta: kiemelt cél kell hogy legyen az intézmény fejlesztése. Úgy fogalmazott: szándék van arra, hogy bővüljön az állatkert. Felmerült Gödöllő térségében egy társintézmény létrehozása, de fontos lépés lenne a jelenlegi helyen a városligeti bővítés, ehhez azonban meg kell teremteni a forrásokat.

A Bivalyházat és a Régi Zsiráfházat is 1912-ben építették Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei szerint. Az épületeket a második világháborúban lebombázták. Helyettük az 1960-as években új, a műemléki környezetbe nem illő állatházakat emeltek. Ezeket idén év elején lebontották, és az eredeti tervek felhasználásával úgy építették vissza az elpusztult állatházakat úgy, hogy azok a korszerű állattartási követelményeknek is megfeleljenek. A munka csaknem 330 millió forintos költségéből 240 millió forint volt az uniós támogatás.