Újjáépítenék a tálibok által lerombolt egyik óriás Buddha-szobrot

Német tudósok szerint elképzelhető, hogy helyreállítható az egyik Bámiján-völgyi Buddha-szobor Afganisztánban. A világ legmagasabb – 55, illetve 37 méteres – Buddha szobrait 2001-ben rombolták le az országot irányító tálibok, a robbantásos pusztítást világméretű tiltakozás kísérte.

A Müncheni Egyetem tudósai megvizsgálták a szobrok maradványait, és arra jutottak, hogy a kisebbik darabjait össze lehet illeszteni. A szobrok 1500 éve épültek – a kisebbik körülbelül ötven évvel idősebb volt a másiknál -, s a tálibok azért robbantották fel őket, mert szerintük bálványokat dicsőítettek.

Erwin Emmerling és kutatócsoportja a szobrok maradványainak százait vizsgálta meg, s a német egyetem közleménye szerint ez alapján jutottak arra, hogy tulajdonképpen lehetséges a kisebbik Buddha felépítése. A nagyobbik szobor ügyében – már csak tizenkét méteres vastagsága miatt is – Emmerling professzor sokkal inkább szkeptikus. Most derült csak ki, hogy a szobrok régen színesek voltak, sötétkék, rózsaszín, narancssárga, piros és fehér részeik is voltak.

Politikai és gyakorlati akadályok mindenesetre vannak a szobrok újjáépítésének útjában. Egy kisebb gyárat kellene létrehozni a Bámiján-völgyben, és 1400 sziklát kellene – némelyikük közülük több tonnás – Németországba szállítani. A szobrok újjáépítését állítólag japán pénzügyi alapok finanszíroznák. A jövő héten egy párizsi konferencián vitatják meg a Buddhák sorsát.
A szobrok egykor falmélyedésekből néztek Bamiján városa felé, és még szobrok nélkül is felkerültek az ENSZ világörökségi listájára.
– Független Hírügynökég –