Újabb robbanás az új-zélandi bányában – nincs esély, hogy túlélőket találjanak

Egy újabb, immár a második robbanás rázta meg szerdán azt az új-zélandi szénbányát, amelyben múlt pénteken történt detonáció – közölte a helyi rendőrség egyik illetékese.

Gary Knowles hozzátette: a második robbanás ereje akkora volt, hogy most már úgy gondolják, a 29 bányász közül senki sem élte túl a katasztrófát, és mindenki odaveszett.

A Pike River bányában még pénteken történt egy robbanás: ezután egy robotot küldtek be a mérgező gázok miatt robbanásveszélyes mélybe, de a szerkezet nem jutott le a két és fél kilométeres alagútba és néhány száz méter után lerobbant.

Kedden egy második robottal próbálkoztak a bánya illetékesei, de azzal sem jártak sikerrel. Eközben fúrtak egy járatot is, amellyel a 162 méter mélyen lévő tárnához akartak eljutni, hogy elősegítsék a szellőzést. A múlt pénteki robbanás ugyanis a szellőzőrendszert is működésképtelenné tette.

A múlt pénteki robbanás után egyébként két bányásznak sikerült a felszínre jutnia, ők nem szenvedtek súlyos sérüléseket, csupán rövid időre kerültek kórházba.

A bányában acélipari fűtőanyagot termelnek ki, tavaly óta. Az első, 20 ezer tonnás szállítmányt Indiába küldték, még februárban. Az indulás azonban nem volt zökkenőmentes, még az átadás előtt beomlott egy szellőzőakna. A bánya azon a területen van, ahol 1968-ban 19 bányászt ölt meg egy sújtólégrobbanás.
– Független Hírügynökség -