Újabb nadrágszíjhúzás Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely – A gazdasági, városfejlesztési és vagyongazdálkodási bizottság elnöke, Palicz István, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke, Csernai Ferencné és a városüzemeltetési bizottság elnöke, Tóth Zsigmond tartott sajtótájékoztatót.

A sátoraljaújhelyi eseményen elhangzott: eddig is takarékoskodtak, de további intézkedésekre lesz szükség. Szamosvölgyi Péter polgármester korábban azt mondta, akár létszámleépítés is előfordulhat. Palicz István elmondta: a költségvetés hiánya súlyossá vált. Havonta 10 millióval érkezik kevesebb központi támogatás a városnak, így évi 120 millióval rövidebb a büdzsé. A lakosságra is ható áremelkedések az önkormányzat költségeit is növelik. Azt is kijelentette, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok pályázatán az idei határidő után történt változtatás miatt, szintén rosszul járt a város. 113 millió forint előleget kapott, amit most visszakér az állam. Még tartanak az egyeztetések, hogy milyen ütemben fizetik vissza pénzt.
Tóth Zsigmond hangsúlyozta, hogy februárban 520 millió volt a költségvetési hiány. Év végére minden bizonnyal növekedni fog az összeg. A város azonban végrehajtja önerős beruházásait: kénytelen is, hiszen a fejlesztési forrásokat nem lehet átcsoportosítani. Mintegy 800 ember, 600 millió forintnyi különböző jogcímen kiutalt segélyhez jut hozzá Sátoraljaújhely városában. Ezt már Csernai Ferencné közölte, aki ugyan egyetért a monokiak rendeletével, de Újhely megvárja a központi intézkedéseket. Hozzátette: az évi 500 milliót kivető segély jogosultságát felülvizsgálják.