Újabb holttestek a Merapinál

Indonéziában 283-ra emelkedett a vulkánkitörés halottainak száma – jelentették a helyi hatóságok szombaton. A tűzhányó csillapodni látszik, ezért szűkebbre vették a biztonsági zónát.

Újabb holttestekre bukkantak a mentőcsapatok a Merapi vulkánnál. A tűzhányó múlt hónapban tört ki, hamuval, vulkáni törmelékkel és forró gázfelhővel borította be a környéket. Az elmúlt napokban néhány eltűntet megtaláltak a mindent beborító, szürke hamuréteg alatt.

Sokan égési sérüléseket szenvedtek, azóta is kórházban ápolják őket. Többen közülük az elmúlt napokban belehaltak sérüléseikbe, így a kitörés kezdete óta már 283-an vesztették életüket – mondta szombaton a katasztrófavédelem egyik illetékese az AFP hírügynökségnek. “Több mint 270 ezren még mindig átmeneti szállásokon vannak” – tette hozzá Ratnasari.

A Merapi működése az elmúlt egy hét alatt alábbhagyott, így a hatóságok csökkentették a tűzhányó körül kijelölt biztonsági zónát pénteken az eddigi 20 kilométerről 15 kilométerre. A döntés több ezer embert érint, akik most visszatérhetnek otthonaikba. A “Tűzhegy” 1300 ember halálát okozta 1930-ban, de a szakértők szerint az idei kitörés a legnagyobb volt 1872 óta.
– Független Hírügynökség –

 További hírek a Nagyvilág kategóriából