Újabb elutasító határozat a Veszprém-Szentkirályszabadjai repülőtér ügyében

Elutasította a Veszprém-Szentkirályszabadjai nemzetközi kereskedelmi repülőtér létesítéséhez beadott előzetes környezetvédelmi engedélykérelmet a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A beruházó BudaWest Zrt. fellebbez.

A felügyelőség elutasító határozatában arra hivatkozik, hogy Balatonalmádiban és Siófokon a helyi rendelet szerint nem megengedett a repülőtér által kibocsátott zaj mértéke.

Élnek a fellebbezés lehetőségével, erre szeptember végéig van lehetőségük – mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Karai Péter, a BudaWest igazgatósági tagja.

A közép-dunántúli hatóság másodszor utasította el a BudaWest engedélykérelmét. Először 2009 nyarán adtak ki elutasító határozatot, ám fellebbezett a cég. Másodfokon az országos felügyelőség szakmai hibák miatt megismételt eljárásra kötelezte a közép-dunántúli felügyelőséget.

A kormánytól kapta ingyenes hasznosításra a volt katonai repülőteret a veszprémi és a szentkirályszabadjai önkormányzat. A 450 hektáros területet 2006-ban 1,2 milliárd forintért vette meg a BudaWest Zrt. A terv szerint 2010. szeptember 15-ig kellett volna megépülni repülőtérnek. A szerződésben rögzített részhatáridőhöz kötött egyéb munkálatok elmulasztása miatt az önkormányzatok 300 millió forintos kötbért igényeltek volna, ám a cég ezt visszautasította, mivel nem saját hibájuk, hanem a környezetvédelmi engedélyek miatt késik a beruházás. Az önkormányzatok pert indítottak nyár elején, amelyet azonban jelenleg szüneteltetnek.
– Független Hírügynökség –