Újabb bírság magánszemélynek engedély nélküli hitelezés miatt

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedély nélküli pénzkölcsönzés miatt 20 millió forint bírság megfizetésére kötelezte Fock Lajost.

A kiszabott összeg a vizsgálat megindításának időpontjában érvényes bírságmérték maximuma. A PSZÁF hétfői közleményéből kiderül, hogy Fock Lajos nagy összegű kölcsönöket nyújtott nehéz helyzetű embereknek magas kamatra.


A PSZÁF a FOLAX Hitel Kft. képviseletében is eljáró magánszeméllyel kapcsolatban érkezett ügyfélbejelentés nyomán hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást. A vizsgálat megállapítása szerint – mint azt kölcsön-, jelzáloghitel- és letéti szerződések is bizonyítják – Fock Lajos számos nehéz helyzetben lévő, végrehajtási eljárás előtt álló, hitelképtelen embernek adott több százezer és több millió forint közötti összegű magánkölcsönöket, jelentős kamat fejében. E tranzakciók a jogszabályok szerint üzletszerűen végzett jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, pénzkölcsön-nyújtásnak minősülnek – írja a felügyelet.

A PSZÁF a mostani esetet megelőzően 2009-ben és idén összesen 8 magánszemélyt bírságolt meg és tiltott el jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésétől. A bírságok mértékének meghatározásakor a felügyelet figyelembe veszi egyebek mellett az elkövetett vétség súlyát, a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását, az érintett ügyfelek számát és a jogosulatlan tevékenység időtartamát, valamint azt is, hogy a törvénysértést elkövető magánszemély együttműködik-e a felügyeleti vizsgálat során. A bírság meg nem fizetése esetén a felügyelet végrehajtást indít el és késedelmi pótlékot szab ki.
– Független Hírügynökség –