Újabb 14 szervezet tiltakozik a kulturális zárolások ellen

Újabb 14 szervezet csatlakozott a kultúrát érintő, pénzügyi zárolások ellen tiltakozó csoporthoz. Így már 20-ra nőtt azoknak a kulturális egyesületeknek, alapítványoknak, érdekvédelmi szervezeteknek és szövetségeknek a száma, amelyek a zárolások átgondolását és visszavonását kérik a kormánytól.

Múlt héten került ki a Facebook-ra, hogy hat színházi szervezet közös csoporttal és nyílt levelekkel tiltakozik a kultúrát érintő újabb pénzügyi zárolások ellen. A miniszterelnöknek és a szaktárcák vezetőinek írt levélben hiányolják az egyeztetéseket a több százezer hivatásos és amatőr művész életét befolyásoló kérdésben, valamint azt írják, hogy a megszorítások nem mentik fel a kormányt a nemzeti kultúrában okozott helyrehozhatatlan károk és hibás döntések felelőssége alól. Az egyik ide sorolt szervezet – a Színházi Kritikusok Céhe – még aznap közölte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem írta alá az említett levelet. Ezzel szinte egy időben viszont újabb reprezentatív szervezet jelentette be, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez: a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete.

A csoport keddi közleményében tudatta, hogy újabb 14 kulturális egyesület, alapítvány, érdekvédelmi szervezet és szövetség csatlakozott a tiltakozókhoz. Így már 20-ra nőtt azoknak a szervezetek száma, amelyek a zárolások átgondolását és visszavonását kérik a kormánytól. Köztük színházi, közművelődési, cirkuszművészeti, költészeti, versmondó-előadóművészi és civilszervező szövetségek, közösségek és társulatok is vannak.

– Független Hírügynökség –