Újabb 100 munkahelyet hoz létre Budapesten a Nokia Siemens Networks

Budapestet választotta globális vasúti kommunikációs központja székhelyéül a Nokia Siemens Networks, a finn vállalat újabb 100 magyar mérnöknek teremt munkahelyet a kutatás-fejlesztés területén – jelentette be Ésik Róbert, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: Magyarország számára példakép Finnország, amely egyike a világ három legversenyképesebb országának.

A Nokia Siemens Networks körülbelül 800 munkatárssal működik Magyarországon, ennek több mint fele a kutatás-fejlesztés területén dolgozik. Az új budapesti tudásközpont, amelyet vasúti kommunikációs megoldások fejlesztésére hoznak létre, újabb 100 magyar mérnöknek ad munkát még az idén. A vállalat terveiről Mari Kiviniemi finn miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter látogatása során számolt be Ésik Róbert.

Magyarország számára példakép Finnország, amely egyike a világ három legversenyképesebb országának – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Közölte: Magyarország most az 52. helyen áll, 2002-ben még a 29. helyen volt, és szeretnénk visszakerülni a 30-as listára. Finn cégek eddig több mint 1 milliárd eurót fektettek be Magyarországon, és az ide települt több mint 200 vállalat 20 ezer munkahelyet hozott létre. A nemzetgazdasági tárca vezetője különösen fontosnak nevezte az új munkahelyek teremtését, főként a kutatás-fejlesztés területén, mert – ahogy fogalmazott – Magyarország húsz év múlva “ebből szeretne megélni.”

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a jövő évi költségvetés tervezetét október 15-ig a kormány elé viszik, október végéig pedig az Országgyűlés elé terjesztik. Az adóváltozásokkal kapcsolatban annyit közölt: egyszerű, modern adórendszert szeretnének, de ezzel kapcsolatban szintén október közepére ígért tájékoztatást.
– Független Hírügynökség –