Új-zélandi földrengés: már 145 halott, több mint kétszáz eltűnt

Új-zélandi földrengés: már 145 halott, több mint kétszáz eltűnt
Új-zélandi földrengés: már 145 halott, több mint kétszáz eltűnt
Christchurch – A legfrissebb hivatalos adatok szerint már 145 halottja van az új-zélandi Christchurch városát romba döntő keddi földrengésnek, és a szám még meredeken emelkedhet – közölte szombaton az új-zélandi rendőrség.

A város nagy részén már újra van áram, de a vízszolgáltatással továbbra is komoly gondok vannak. A belvárosi épületek negyedét közben bontásra ítélték, miközben a mentési munkákat utórengések nehezítik.

A keddi földrengésben meghalt emberek száma a legfrissebb adatok szerint 145, míg az eltűntek száma továbbra is több mint kétszáz – közölte Christchurch rendőrsége. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a halottak száma meredeken emelkedhet az elkövetkező napokban. John Key új-zélandi kormányfő bejelentette, hogy kedden kétperces csenddel emlékeznek az áldozatokra, pontosan egy héttel a rengés után.

A kereső- és mentőalakulatok már az egész területet átnézték, kivéve a rengésbe súlyosan megrongálódott Grand Chancellor Hotel körüli lezárt rész – írta a New Zealand Herald című új-zélandi lap. A szálloda ideiglenes stabilizálására már készen áll egy terv, de munkálatokat utórengések nehezítik. Szombaton legalább 16 utórengés történt a városnál, amelyek többsége nagyjából 3,5-ös erősségű volt – közölte a TVNZ új-zélandi televízió.

Közben statikusok átvizsgálták a belvárosi épületeket, amelyeknek nagyjából negyedét veszélyesnek ítélték, és kiürítették. A mérnökök szerint a központban lévő épületek akár egyharmadát is le kell majd bontani. Kérdésessé vált az is, hogy megtarthatják-e a város stadionjában az őszi Rögbi Világbajnokság mérkőzéseit. Bár a stadion épületében csak kisebb károk keletkeztek, a pálya használhatatlan lett a talajfolyósodás miatt.

Az áramellátást már a város nagyjából nyolcvan százalékában helyreállították, de a 390 ezer lakosú város nagy részében továbbra sincsen vízellátást, és a csatornahálózat sem működik.

– Független Hírügynökség –