Új világrekord szabadtüdős távúszásban – 265 méter egy levegővétellel

Világcsúcsot állított be szombaton az új-zélandi David Mullins, aki uszonyok segítségével 265 métert úszott le egy levegővétellel egy wellingtoni medencében. A 29 éves szabadtüdős merülőnek a harmadik kísérletre sikerült megdöntenie az eddigi, 255 méteres rekordot, amelyet egy francia férfi állított fel. Mullins hétfőn megpróbálja megdönteni az uszony nélküli, 213 méteres rekordot is.

A napközben az új-zélandi szociális minisztériumban dolgozó Mullins nagyjából négy percet töltött egy levegővétellel az ötvenméteres medencében, amikor harmadik kísérletre megdöntötte a világrekordot a hivatalos nevén “dinamikus apnea uszonnyal” versenyszámban. A szabadtüdős távúszási rekordot két bíró hitelesítette, akiket csak a kísérlet miatt repítettek Ausztráliából Új-Zélandra. Mullins korábban már megdöntötte a rekordot, de akkor nem voltak jelen bírák, hogy hitelesítsék az eredményt.

Mullins szombati rekorddöntése rosszul indult – írta a Stuff című új-zélandi lap. Első kísérletét az úszószemüvegébe beszivárgó víz miatt kellett félbeszakítania, a második pedig saját elmondása szerint azért, mert úgy érezte, “nem fog megtörténni”. Mullins hétfőn megpróbálja megdönteni saját, 213 méteres világrekordját az uszony nélküli dinamikus apneában is.

A két méter magas Mullins tüdőkapacitása nagyjából a kétszerese az átlagos emberének. A tüdejében 15 liternyi oxigént tárolni képes férfi nyolc percig tudja a fejét a víz alatt tartani (statikus apnea).

– Független Hírügynökség –