Új színt kap az edelényi kastély

Új színt kap az edelényi kastély
Új színt kap az edelényi kastély
Megkezdődött az edelényi kastély homlokzatát takaró állványzat bontása, így hamarosan látni lehet, hogy az épület visszakapja eredeti, 18. századból való barack, tört fehér és szürke színeit. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára összesen csaknem 2,2 milliárd forint pályázati támogatást fordít a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

A korabeli ábrázolások és a restaurátori munkálatok során feltárt festékrétegek alapján szakértők döntöttek a kastély homlokzatának régi-új színeiről. Arra törekedtek, hogy a kastély a lehető legteljesebb mértékben tükrözze a virágkor, vagyis a 18. század utolsó harmadának állapotát, a homlokzat barackszíne a tagozatokon tört fehérrel, az ablakok “szemöldökdíszein” pedig szürkével egészült ki. A külső rekonstrukció során megújult és immár az eredeti pompájában látható az edelényi kastélyt építtető LHuillier-család kifestett címere is, amelyet két kivont kardú, magyar ruhás vitéz tart a kastély északi homlokzatán.

Az európai uniós támogatással 2012 első felére megvalósuló beruházás során nemcsak az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyépületét, de a csaknem öthektáros kastélyparkot is megújítják. A főépület külső felújítása mellett restaurálják a kastély termeiben található rokokó falképeket. A felújított termek alkalmasak lesznek állandó és időszakos kiállítások, valamint tudományos és kulturális rendezvények megrendezésére is.

Az edelényi kastélysziget fontos kitörési pont lehet az Észak-magyarországi régió egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségének, 2016-ra ugyanis éves szinten már 100 ezer látogatót várnak Edelénybe, várhatóan húsz környékbelinek adnak majd munkát közvetlenül az átadás után.

-Független Hírügynökség-