Új szereplő a brit Munkáspárt vezetői posztjáért folytatott versenyben

Bejelentkezett a brit Munkáspárt vezetésére egy harmadik pályázó. A volt oktatási miniszter, Ed Balls szerdán közölte, hogy belép a versenybe, amelyben eddig a Miliband-testvérek vettek részt.

A választásokon vesztes Munkáspárt eddigi vezetőjének, Gordon Brownnak az utódlásáért vívott küzdelembe Balls úgy lép be, mint a korábbi miniszterelnök hű szövetségese, aki egy évtizeden át dolgozott Brownnal, még azelőtt is, hogy kormányfő lett, Tony Blairt felváltva. Balls-nak a volt külügyminiszterrel, David Milibanddal és annak testvérével, a volt energiaügyi miniszterrel, Ed Milibanddal kell versenyeznie.

A pálya azonban még nyitott, elemzők szerint a Munkáspárt balszárnyához tartozó, John McDonnell is versenybe száll várhatóan. Balls a közép-angliai Nottinghamshire-ben indította be kampányát a pártvezetői poszt elnyerésért. Munkáspárt szavazókat keres fel, hogy szavai szerint “ők mondják meg, mit csinált rosszul a párt, amíg kormányzott.” Balls azt mondta, hogy jó barátságban van ellenfeleivel, a Miliband-testvérekkel, és ha valamelyikük nyer majd, akkor ‘110 százalékban fogja támogatni, mert ezt kívánja a párt egysége is.”

A Munkáspárt vezetéséért folytatott küzdelem hónapokig fog tartani, majd augusztusban és szeptemberben voksol a tagság, hogy aztán az új vezető a párt szeptember 25-i konferenciáján felváltsa Gordon Brownt.
– Független Hírügynökség –