Új módszereket keresnek a vallatásokhoz az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok hírszerzõ szerveinek legjobb vallatói tudományos kutatással akarnak hatékony módszereket kifejleszteni a terrorizmussal gyanúsított emberek kihallgatásához – közölte szerdán az amerikai Nemzeti hírszerzési Hivatal igazgatója.

Dennis Blair részleteket nem árult el a programról, annyit mondott, hogy az eljárások megfelelnek majd az amerikai értékeknek.

Ez egy tudományos kutatás lesz, egy régóta elhanyagolt területen – jelentette ki Blair az amerikai képviselõház hírszerzési bizottsága elõtt. A feladatottal a különbözõ hírszerzõ szervek legjobb vallatóit bízzák meg, de részleteket Blair nem árult el. Csak annyit közölt: a csoport azt vizsgálja, vannak-e jobb, az amerikai értékekkel nem ellentétes módszerek arra, hogy információkat szedjenek ki emberekbõl.

Az Egyesült Államokat sokan kritizálták a kemény kihallgatási módszerek miatt, amelyeket George Bush elnöksége alatt alkalmaztak terrorizmussal gyanúsított embereknél – ilyen volt például a vízbefojtást imitáló úgynevezett “waterboarding”, amelyet a nemzetközi közösség kínzásnak tart. Barack Obama amerikai elnök nem sokkal hivatalba lépése után megtiltotta az ilyen módszerek használatát.

Dennis Blair a képviselõházi bizottság elõtt elmondta, hogy az új módszereknek összhangban kell lenniük az amerikai hadsereg harctéri szabályzatával, amely tiltja durva kihallgatási technikák alkalmazását. Blair szóvivõje pedig azt ígérte, hogy a vallatási eljárások összhangban lesznek a kínzást tiltó amerikai törvényekkel.