Új kezdeményezés Sajószentpéteren

Új kezdeményezés Sajószentpéteren
Sajószentpéter – Az alábbiakban olvasható Kicsi English Library megvalósítását tette lehetővé kezdeményezésével Malacsina Rita, aki Sajószentpéterről vándorolt ki 16 éve Amerikába.

Ma már ő is tanárnőként dolgozik és az amerikai magániskolai osztályával gyűjtött össze kevesebb mint másfél hónap alatt, szinte új angol nyelvű könyveket, a volt sajószentpéteri általános iskolájának. A könyvek átadásában részt vesz Rita Amerikában született, élő és magyarul is kiválóan beszélő kislánya Kicsi Floyd, valamint Vester Csaba is, akivel a könyvgyűjtés ötlete megszületett és ő koordinálta az USA-ból történő hazaszállítását is a könyveknek. A könyvek hazajutását, és annak költségét a DHL vállalta fel, támogatva e nemes cél megvalósulását. Sajószentpéter város vezetői részéről dr. Márton Kinga jegyzőnő és a Sajószentpéteri Központi Általános Iskola egy diákja veszik át az értékes és hasznos ajándékkönyveket.

A nem minden napi kezdeményezésről június 19-én, csütörtökön 16 órától sajtótájékoztató lesz a Sajószentpéteri Központi Általános Iskolában.
A könyvgyűjtés háttéranyaga, maga az ügyben megtörtént levelezés. Malacsina Rita felajánlása volt iskolájának:

Kedves Iskolám!

Malacsina Rita vagyok és általános iskolai tanulmányaimat Sajószentpéteren folytattam, több mint 20 évvel ezelőtt. Alsós tanulmányaimat a régi 1. sz. Általános Iskolában, és a felsős osztályokat a 4. sz. Általános Iskolában végeztem el. Már közel 16 éve az USA-ban (az Amerikai Egyesült Államokban) Floridában élek, a Miami mellett található Coral Springs nevű városban.
Jelenleg magam is tanítok, egy a városunkban található magániskolában, 4. osztályos gyerekeket. Egy kedves barátommal Vester Csabával beszélgettem, és tőle kezdtem el érdeklődni arról, hogy tanulnak-e a gyerekek angol nyelvet odahaza Sajószentpéteren. Ő elmondta, hogy igen, és én ennek nagyon megörültem. Mint a gyermekek fejlődését munkámmal és tevékenységemmel támogató ember, támadt egy ötletem. Eszembe jutott, hogy hogyan is tudnánk támogatni a helyi kis nebulók angol tudásának fejlődését, az osztályommal összefogva. Konkrétan arra gondoltam, hogy szinte új alig használt angol nyelvű könyveket gyűjtünk az osztályommal a sajószentpéteri gyerekek nyelvtanulásának támogatása érdekében, amellyel egy KICSI ANGOL KÖNYVTÁR (KICSI ENGLISH LIBRARY) létrehozását támogatjuk, tesszük lehetővé. A beszélgetésünk során felmerült gondolatokat, ötletet már másnap tett követte és kopogtattam az iskolánk igazgatójának ajtaján, aki ki sem mondva az ötletemet, kérésemet, áldását adta erre a kezdeményezésemre.

Miért is jó ez mindenkinek?

A tanítványaim megtanulnak adni, megtapasztalhatják az adás örömét, amely révén a magyar, sajószentpéteri kisdiákoknak egyúttal örömöt szerezhetünk ezzel a felajánlással. A könyvek gyűjtése közben nagyon-nagyon jó érzés volt bennünk, így bennem is, mert folyamatosan kérdezősködtek, milyenek a magyar gyerekek, mi történik ott, hogyan tanulnak ők. Kérdések sora, merült fel bennük és én emlékeim alapján válaszoltam nekik mindenre, amire csak tudtam. Mindig nagyon szép emlékek maradnak számomra a sajószentpéteri általános iskoláimban eltöltött évek, az ott megélt élmények.

Különös öröm tölt el azzal kapcsolatban, hogy így a messzi távolban, egy más földrészen, országban, kultúrában élve is adhatok valamit a volt iskolám mai tanulóinak, akik sokan már az én osztálytársaim és iskolatáraim gyermekei. Remélem, hogy a KICSI ANGOL KÖNVTÁR (KICSI ENGLISH LIBRARY) létrehozása céljából gyűjtött könyvek felajánlását örömmel fogadják el tőlünk, és ez a könyvmennyiség eredményesen támogatja majd a város diákjainak az angol nyelv tanulását. A terv először száz darab könyv volt, a végén több mint ezer darab könyvet gyűjtött össze a 13 fős osztályom a kislányommal és velem közösen szűk másfél hónap alatt! “

Az iskola válasza a megkeresésre:
Kedves Malacsina Rita!
“Nagy örömünkre szolgált a kezdeményezésed. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani, mind a diákok, mind pedig a pedagógusok nevében ezért a nemes cselekedetért. Nagy igényt elégít ki a felajánlásod. Egykori tanítványaink közül – ahogy a Te példád is mutatja – többen külföldön próbálnak szerencsét. Ebben igen jó eszköz lehet számukra az iskolánkban szerzett nyelvtudás.

Magyarországon található idegen nyelvű könyvek árban nem mindig elérhetőek diákjaink számára és sajnos a könyvtári keretek is korlátozva vannak. Ezért is végtelen boldogság töltött el bennünket a hír, hogy egy Kicsi Angol Könyvtár létesítésére lesz lehetőségünk. Biztosak vagyunk abban, hogy nagy hasznát vesszük majd az új könyveknek a Sajószentpéteri Központi Általános Iskola minden tagintézményében, valamennyi évfolyamon. Ezáltal színesebbé válnak majd a tanórák és a tanórán kívüli foglalkozások egyaránt. Nagyra értékeljük törődésedet, ötletedet, segítőkészségedet, amellyel lehetővé tetted városunk általános iskolásai számára a Kicsi Angol Könyvtár kialakítását – válaszoltak Malacsina Ritának, volt diákjuknak a Sajószentpéteri Központi Általános Iskola diákjai és pedagógusai a felajánlásra reagálva.”
B. Gy.
hirdetés


hirdet�s