Új hulladékkezelő központ Somon

Új, modern hulladékkezelő központot adtak át Somon, kedden. Három megye 204 önkormányzata Siófok vezetésével fogott össze hét éve a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére.

Uniós támogatással új modern hulladéklerakók, átrakók, hulladékgyűjtő szigetek, komposztálók és más hulladékkezelő üzemek épültek.

A Dél-Balaton és Sió-völgye Hulladékgazdálkodási Projekttel Somogy, Tolna és
Baranya megyében 460 ezer ember hulladékának kezelése lett korszerűbb.. Már csak a hasznosíthatatlan anyagok kerülnek lerakásra, a többit fajtánként külön gyűjtve újra feldolgozzák, a szerves anyagokat pedig komposztálják.

Ezzel fölszámolták a Balaton vízgyűjtőjét veszélyeztető lerakókat. A projektben a Dél-Dunántúlon összesen negyven ilyet váltottak ki három modernnel. A somi mellett korábban Cikón és Ordacsehi mellett épült hulladékkezelő központ-mondta a Független Hírügynökségnek Balázs Árpád, Siófok polgármestere. Hozzátette: a somi lerakóra újabb pályázatot nyertek a közelmúltban, két éven belül megvalósulhat egy újabb fejlesztés, amellyel a vegyes hulladékból ki lehet nyerni a további hasznosítására alkalmas anyagokat.

A somi központ több mint egymillió köbméter, azaz 25-30 évnyi hulladékot képes befogadni, évente 18. 500 tonna hulladék szétválogatására képes és 8.300 tonna hulladék komposztálására.

A teljes projekt összköltsége 12.5 milliárd forint. Ehhez az önkormányzatok által alapított konzorcium az Európai Unió ISPA pályázatán nyerte el a pénz 65%át, 25%-ot az állam, 10%-ot maguk az önkormányzatok biztosítottak. Ezt követően még a projekthez kapcsolódóan a nyáron kezdődik meg 40 elavult szemétlerakó telep rekultiválása.
– Független Hírügynökség –