Új Duna-híd Komáromban, Lézerközpont Szegeden – még nem tudni, mikor kezdődhet az építkezés

Egyelőre kérdéses, pontosan mikor épülhet fel az új Duna-híd Komáromnál, bár a kormány támogatja a beruházást és megkezdték az előkészítését.

Nem tudni azt sem, mi lesz a sorsa a Szegedre tervezett lézerközpontnak: Botka László polgármester szerint sürget az idő, tavaszra meg kell írni a pályázatot, Fónagy János államtitkár viszont úgy véli, hogy semmiről sem maradunk le – derült ki a hétfőn elhangzott parlamenti interpellációkból.

Molnár Attila fideszes képviselő szerint az Észak- és Dél-Komárom közötti Erzsébet híd már nem alkalmas a közúti forgalom lebonyolítására. Az új ferdekábeles átkelő a tervek szerint csaknem 600 méter hosszú lenne és kerékpárutat is kialakítanának azon. Építése munkahelyeket teremtene, de kérdéses, milyen tervei vannak a kormánynak.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy az új híd a két város nyugati részén épülne fel. 2010 októberében sikeres magyar-szlovák szakértői egyeztetést tartottak az ügyben Pozsonyban, de szükség lesz egy szakértői munkacsoportra is, amely pályázatokat dolgoz ki. A beruházás várhatóan a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban valósulhat meg közösségi támogatással, a mostani kormány dolga a híd építésének előkészítése – tette hozzá.

Az MSZP-s Botka László azt vetette fel, hogy a kormány még nem írta alá a Szegedre tervezett lézerközpont támogatási szerződését, így az építéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat sem tudták meghirdetni. 2013-ig le kell kötni az unió strukturális alapjának forrásait, és 2015-ig fel kell használni azokat a központhoz. Ez csak úgy működik, ha tavasszal benyújtják Brüsszelben a konkrét pályázatot, amelynek kidolgozásához legalább 4-5 hónap kell. Vagyis ha november-decemberben nem írja alá a kormány a támogatási szerződést, esélyük sincs – érvelt.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára úgy válaszolt: “semmiről sem vagyunk lemaradva”, az eredeti elképzelések szerint is 2011 második felében indulhatna a projekt. A lézerközpont anyagi hozadéka bizonytalan, az állam viseli a fenntartás költségeit, akkor is, ha nem működik gazdaságosan – jegyezte meg. Az uniós projektek felülvizsgálata tart, a szegedi lézerközpont jövőjével kapcsolatos végső döntést csak a legapróbb részletek ismeretében fogja meghozni a kormányt – mondta.

Botka László nem fogadta el az államtitkár válaszát, az Országgyűlés viszont igen.