Új adó-és szociális rendelet Székesfehérváron

Két, milliárdos támogatást nyert uniós projekt sorsa vált kétségessé Székesfehérváron. A bőrgyár átépítését elvetette a közgyűlés, a Királyi séta projekt módosításáról még tárgyalnak – jelentette be Cser-Palkovics András polgármester, pénteken.

A városvezető a csütörtöki közgyűlés döntéseit ismertette pénteki sajtótájékoztatóján. A közgyűlés csütörtökön fogadta el a város költségvetését.A polgármester elmondta: az ellenzék javaslatait is beépítették a költségvetésbe, így egyhangúan fogadta el azt a közgyűlés. Az MSZP javaslatai szerint 60 milliós krízisalapot hoznak létre, bővítik a bölcsődei férőhelyeket és szakszervezeti referensi státust hoznak létre.

Új adórendszert vezet be március 1-től Székesfehérvár önkormányzata. A város a tervek szerint 330 millió forint plusz bevételhez jut építményadóból, amely a nagyobb cégeket terheli, a kisvállalkozásoknak azonban nem kell iparűzési adót fizetni.

A bőrgyár átépítésére az unió 1,7 milliárdot, a Királyi sétára 1,8 milliárdot biztosít. Az előző önkormányzat pályázatai nyertek támogatást. A kétmilliárdos, bőrgyár helyén épülő új létesítményhez a megvalósulás végén már 3-400 milliós önerőt biztosítana az önkormányzat, amit nem tud felvállalni. A Királyi séta néhány elemét pedig nem tudja az új városvezetés elfogadni, így a tervek megváltoztatásáról tárgyalnak majd- hangsúlyozta Cser-Palkovics András.