Ötezer légijáratot töröltek az újabb légtérzár miatt Európában

Az Izlandról érkező újabb vulkáni hamufelhő miatt szombaton ismét lezártak bizonyos európai repülőtereket.

Az európai légi biztonsági szervezet, az Eurocontrol szerint a zárlat egyelőre francia, portugál, és spanyol légikikötőket érint. Szombaton a naponta megszokott 30 ezer légijárat helyett csak körülbelül 25 ezer közlekedik, Magyarországon azonban egy járatot sem töröltek eddig. Az előrejelzések szerint a hamufelhő vasárnapig Olaszország felé sodródhat.


A csütörtökön ismét aktivizálódott izlandi vulkán, az Eyjafjallajökull némi szünet után most lávát nem, de újabb hamufelhőt lövell ki magából, amely szombaton reggelre elérte Európát. Portugália és Spanyolország északi részén valamint Franciaország déli részén okozott fennakadásokat a légi közlekedésben.

A hét kilométeres magasságig felszálló hamufelhő miatt a spanyol légügyi hatóságok tájékoztatása szerint szombaton, helyi idő szerint este hat óráig 15 repülőteret tartanak zárva Spanyolország északi részén. A spanyol közlekedési miniszter, Jose Blanco szerint a zárlatot szombat éjfélig kiterjeszthetik, és összesen 20 repülőteret is érinthet.

Franciaországban a Meteo hivatal szerint nem tudni, hogy a hamufelhő eloszlik-e szerdáig az ország légteréből – akkor a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál miatt privát kisrepülők százai lepik el várhatóan a Riviérát.

Portugáliában a légi irányítók szerint szombat déli 12 órától fokozatosan enyhítik az elrendelt légtérzárlatot.

A geológusok egyelőre nem tudják, meddig aktív még az izlandi tűzhányó. A vulkán közeléből körülbelül 60 ember menekítettek ki otthonaikból. A Londoni Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint szombatról vasárnapra a vulkáni hamufelhő Spanyolország északi részein át egészen Földközi tengerig és Olaszországig terjedhet.

Három hete az izlandi vulkán hamufelhője 11 kilométeres magasságig emelkedve terjedt szét Európa nagy részei felett. A természeti jelenség miatt hosszú napokig légtérzárlatot rendeltek el sok európai országban. A hamufelhő a szakemberek szerint veszélyezteti a repülőgépek hajtóműveit és a pilóták tájékozódását. A II. világháború óta nem tapasztalt mértékű légi közlekedési fennakadások befolyásolták az egész Föld légi közlekedését. Világszerte körülbelül százezer repülőjáratot töröltek, ami 8 milliónál is több utast érintett.

Az újabb, Izlandról érkező hamufelhő miatt Magyarországon egy járatot sem kellett törölni eddig – mondta a Független Hírügynökségnek szombat délután Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője.
– Független Hírügynökség –Sporthírek