Összefogásra intenek a csíksomlyói búcsún

Összefogásra intenek a csíksomlyói búcsún
Az erdélyi Domokos Kázmér 17. századi ferences szerzetes és Márton Áron néhai erdélyi püspök alakját idézte fel a csíksomlyói búcsún tartott szentbeszédében Böjte Csaba.

Az ugyancsak ferences rendi szerzetes összefogásra szólította fel a híveket, beszéde szerint: ha az ő útjaikon járunk, akkor nincs olyan nehézség, amit ne tudnánk megoldani.

Az eseményen több százezren vesznek részt, a búcsúra a katolikusok mellett vallási hovatartozástól függetlenül a világ minden tájáról érkeztek zarándokok.

Domokos Kázmér ferences szerzetes, püspök, “az 1661-es tatárbetöréskor tudott annyi hitet, reményt környezetébe vinni, hogy újra tudták építeni falvaikat, városaikat az emberek”. Márton Áron, akit közvetlenül a világháború előtt kérték fel püspöknek “vállalta a küzdelmet, pedig tisztában volt azzal, hogy börtönt, vértanúságot vállal. De nem tehetett mást, mint megvívni a “jó” harcát” – fogalmazott Böjte Csaba.

Felidézte azt a napokban Kolozsváron hozott ítéletet is, amely jogerősen eltörölte az 1958-as Szoboszlay-per 57 elítéltjének büntetését. Az egykori román katonai törvényszék által hazaárulással vádolt Szoboszlay Aladárt és kilenc társát 1958 szeptemberében kivégezték, a többieket börtönbüntetésre ítélték. Szoboszlay és társai azt tervezték, hogy a magyar forradalommal egy időben Romániában is forradalmat robbantanak ki, amit a Szekuritáté meghiúsított. Az akkor börtönbüntetésre ítéltek közül ma már csak hárman élnek. “Évtizedeket kell várni az igazság diadaláért” – mondta a szerzetes.

Úgy fogalmazott: “jó hallani, hogy magyarországi testvéreink szeretettel nyújtják kezük a kettős állampolgársággal”. Azt mondta: ha összefogunk, eljön, amiért mindennap imádkozunk, Isten országa. Mindannyian egymásnak testvérei kell legyünk. Adja Isten, hogy a katolikus egyház, a Kárpát-medencei magyarság a vigasztalás, bátorítás egyháza legyen” – zárta beszédét Böjte Csaba.

A 443. pünkösdi búcsún a két Somlyó-hegy közötti nyeregben, a Hármashalom oltárnál tartott misét követően szombaton 19 órakor ugyancsak misét tartanak a kegytemplomban, míg éjszaka virrasztás lesz. A csíksomlyói Szent Péter-templomban szombat este csángó misét celebrálnak.