Összecsapások két iráni nagykövetség előtt

Összecsapások voltak csütörtökön a svédországi valamint a dániai iráni követség előtt demonstráló tüntetők és a rendőrök között. Egyelőre nincs hír arról, hogy megsérült-e bárki a két skandináv fővárosban.

Stockholmban a teheráni rezsimellenes tüntetők köveket kezdtek dobálni, majd a hatóságok szerint megpróbáltak behatolni a külképviselet épületébe, a rendőröknek azonban sikerült visszaszorítaniuk a nagyjából 70 tiltakozót. A svéd fővárosban az iráni halálbüntetés ellen és a politikai foglyok szabadon bocsátásáért tüntettek. A svéd rendőrök legalább egy tucat demonstrálót őrizetbe vettek.

Koppenhágában kisebb összetűzések voltak. A tüntetők kövekkel bedobták az iráni nagykövetség néhány ablakát, de mielőtt megközelíthették volna az épületet, a rendőrök hátrább szorították őket. Koppenhágában négy embert vettek őrizetbe. Egyik skandináv fővárosban sem voltak sérültek.

Svédországban él a legtöbb száműzetésben lévő iráni Európában. Tavaly is volt tüntetés a teheráni rezsim ellen, akkor többen be tudtak hatolni a követség épületbe, amit részben feldúltak, és az incidensben a követség egy alkalmazottja megsérült.
– Független Hírügynökség –