Összecsapások keresztény tüntetők és rendőrök közt Egyiptomban

Kairóban csütörtökön a rendőrség és keresztény tüntetők összecsapásait követően összesen 156 tiltakozót tartóztattak le a hatóságok.

A harcok még szerdán robbantak ki a biztonságiak és kopt keresztények közt, miután az egyiptomi kormány nem adta meg az engedélyt egy templom megépítésére. A betiltott tüntetésből kialakult véres összecsapásokban a legkevesebb egy tüntető meghalt és többen megsérültek.

A kairói ügyészség szerint a keresztény demonstrálók állítólag azt tervezték, hogy megöljenek egy rendőrt. Ezért az őrizetbe vett 156 embert csak két hét múlva engedik újra szabadon, miután mindegyiküket kikérdezték és megírták a vádiratokat az ügyben.

Az Egyiptom mintegy 80 milliós lakosságának mintegy 10 százalékát kitevő kopt keresztényeknek elnöki engedélyre van szükségük ahhoz, hogy templomot építsenek az országban. A döntést pedig az államfő gyakorta delegálja a helyi kormányzókhoz. Az egyiptomi kopt keresztények szerint a többségben lévő muszlimok elnyomják és diszkriminálják, és gyakorta megtámadják őket, illetve templomaikat.

– Független Hírügynökség –