Összecsapások az első meleg parádén Litvániában

Litvánia fővárosában könnygázzal oszlatták fel a rendőrök szombaton a tömeget, amelynek tagjai köveket és üvegeket dobáltak az első meleg és leszbikus parádé résztvevőire.

Vilniusban a másfél órás büszkeségi menetben a becslések szerint körülbelül 300-an vettek részt, míg az ellentüntetők száma 2000 körül lehetett. Az összecsapások után 19 embert vettek őrizetbe. A többségében katolikusok lakta Litvániában a homoszexualitás máig tabu téma, sok meleg és leszbikus kényszerül arra, hogy kettős életet éljen.

“Úgy érzem, történelmi eseményen veszek részt” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a vilniusi meleg parádén Ieva, egy orvostanhallgató, aki párjával, Monikával együtt vett részt a büszkeségi meneten. Ieva hozzátette: “a barátaim tudják, hogy leszbikus vagyok, de a szüleim nem. Mert annyira erős nálunk a tradicionális modell nyomása. De reméljük, hogy megnézik a parádéról készült képeket, és láthatják, hogy normális, átlagos, hétköznapi emberek vagyunk. Remélem, hogy így könnyebb lesz megértetni velük”.

Az első litván meleg és leszbikus parádé biztosítására több ezer rendőrt vezényeltek ki. Az esemény ellen szervezett tüntetés 2000 résztvevője közül sokan azt skandálták, hogy “le a homo-nácikkal”. A felvonulás résztvevőit a körülbelül másfél órás utcai parádé után rendőrök kísérték a közelben várakozó buszokba, hogy azokkal vigyék őket biztonságos helyre a tüntetők elől. Miután a tiltakozók közül néhányan üvegeket és köveket dobáltak, a rendőrök könnygázt vetettek be, és több mint egytucatnyi embert vettek őrizetbe.

Litvániában, az egykori szovjet tagállamban körülbelül 3, 3 millióan élnek, és a társadalomban máig tabu témának számít a homoszexualitás. Bár a Szovjetuniótól való függetlenedés után két évvel, 1993-ban a balti államban eltörölték azt a törvényt, amely kriminalizálta az egyneműek kapcsolatát, a legutóbbi közvélemény-kutatások eredményei szerint a litvánok többsége perverziónak tartja a homoszexualitást.

Az első litván meleg és leszbikus parádét egyébként szerdán betiltotta a városi tanács. Állításuk szerint azért, mert bizonyítékuk volt rá, hogy a melegeket elítélő csoportok erőszakos akciókat terveznek az eseményen. A parádé betiltását nemzetközileg is bírálták, Litvánia elnöke, Dalia Grybauskaite pedig úgy fogalmazott: a békés gyülekezés alkotmányos jog, a hatóságok feladata pedig az, hogy biztosítsa a közrendet. Végül Litvánia legfőbb fellebbviteli bírósága pénteken eltörölte a tilalmat, és engedélyezte a melegek büszkeségi felvonulását.

– Független Hírügynökség –