Összeül a miskolci közgyűlés

Miskolc – Ülésezett a miskolci közgyűlés. Az októberi ülésen a testület 17 napirendi pontot tárgyalt, ebből ötöt zárt ülésen. Élőben tudósítottunk a tesrületi ülésről!

18.07: Még körülbelül 10 hozzászólás van, aztán következnek azok a napirendi pontok, amelyeket zárt ülésen tárgyal a testület. Utána szavaznak csak  a napirendi pontokról. A szavazás eredményére pénteken visszatérünk.


17.14: Most közérdekű bejelentéseket tesznek a képviselők. Azaz választókerületeik kisebb, nagyobb gondjait osszák meg a testülettel, illetve keresik ezekre a megoldást.


16.52: Megjött a másik miniszter. Utána: kabaré 

Azért másik, mert Szűcs Erika már itt volt, itt van, részt vett a közgyűlés munkájában, a Búza téri piac avatásán, és más, hivatalos proigramja is volt. Fél 5-kor Káli Sándor polgármester úgynevezett tárgyalási szünetet rendelt el. Kiderült: ennek oka, hogy megérkezett a kora esti, miskolci, Ady Művelődésiház-beli rendezvényre Székely Tamás egészségügyi miniszter – aki csütörtök délután a szerkesztőségünk vendége is volt – , vele találkozik a polgármester.(Székely Tamás és dr. Nagy Kálmán KDNP-s országgyűlési képviselő, miskolci orvos “talkshow-ja 6 órakor kezdődik az Adyban, a Magyar Rádió szervezésében. Ezt követi a Rádiókabaré nyilvános felvétele.) Jelenleg tehát szünetel a közgyűlés ülése. Hátra van még néhány sürgőségi előterjesztés, a zárt ülés és a szavazás. Korábban megkérdeztük Káli Sándor polgármestert. Miskolc, a miskolci önkormányzat, a városvezetés milyen tervet dolgozott ki a pénzügyiből gazdaságivá váló válság miskolci következmlnyeinek csökkentésére, illetve “fogadására”. A polgármester elmondta: a novemberi közgyűlési ülésre elkészül az a terv, ami a megteendő lépésekről szól. Ezek minden bizonnyal több területen fájdalmas, kényszerű lépések lesznek. Az, hogy az ország költségvetése módosul, magával hozza az önkormányzati büdzsé csökkenését is. Takarékosság, megszorítás, hogy hol, milyen mértékben lehet (kell) a legkisebb veszteséggel, azt vizsgálják, annak alternatíváit dolgozzák ki ezekben a napokban a hivatal szakemberei, együttműködve a gazdálkodó szervek képviselőivel, a Miskolc Holding Zrt. vezetésével.  


16.46: Lesz sátor a víz fölött 

Nem volt alaptalan az a híresztelés, hogy az idén nem emelnek sátrat a Selyemréti Strand ötvenméteres (egyetlen, megmaradt) medencéje fölé. Valóban ez volt a szándék,  de azután a döntés mégsem ez lett. Vagyis: lesz téli sátor, igaz, sokba kerül, és az a sok így, hogy a nagymedence megszűnte miatt lecsökkent a forgalom, még több. Fridély László, a strandot üzemeltető Miskolci Turizmus Kft. ügyvezetője elmondta: November 1-jére áll a sátor.


16.24: Táblarend lett Miskolcon 

Hat fideszes képviselő sürgősségi előterjesztése hívja fel a figyelmet a közúti közlekedést szabályozó táblák, lámpák, útburkolati jelek állapotára, ellentmondásaira. Több helyütt van ilyen, megnehezítve, balestveszélyessé téve az adott helyeken a közlekedést. Az írásos előterjesztést a frakció nevében Szűcs Tamás egészítette ki fotókkal illusztrált felszólalásában. A napirendi pont határozati javaslata többek között azt fogalmazza meg, hogy az önkormányzat végeztesse el ezek fellvizsgálatát, készíttessen ütemtervet a hibák, ellentmondások megszüntetésére. (A témával eddig is számos alkalommal foglalkozott az Észak, a BOON, az Agora.) Orosz Lajos alpolgármester reagálásában elmondta: örül a képviselők által hozott anyagnak, azért is, mert módot ad arra, hogy a nyilvánosság előtt lehet erről beszélni. Az alpolgármester közölte: a bemutatott hibákat máris kijavították, kivéve azt a néhányat, amelynél nem a város az illetékes. Orosz Lajos azt ajánlotta, térjenek vissza a témára úgy, hogy a Közútkezelő (az állami utak kezelője) képviselője is legyen majd jelen. Erről szavaztak, és az egyöntetű igenek eredményeként  kétfordulóssá vált a napirend. Szűcs Tamás örömének adott hangot a példaértékű gyorsaság miatt.


13.33: Szünetet rendelt el Káli Sándor polgármester, a képviselők átmennek a piac átadására.


13.08: Felgyorsultak az események a közgyűlési ülésen, már a zárt ülés előtti utolsó napirendi pontnál tartanak. Mert a testület tagjai is hivatalosak az új Búza téri piac ünnepélyes megnyitására, ami kettő órakor kezdődik. Ezután a közérdekű bejelentéseket, a sűrgősségi indítványokat tárgyalja majd a testület, illetve szavaznak.


12.01: Lenártek András (Fidesz) képviselő felszólalását azzal kezdte: készült már több ilyen dokumentum a város fejlesztésére, mint például a tapolcai. Ott is az volt a probléma – folytatta -, hogy az ott lakók érdekeit nem tartotta szem előtt a város, hanem főleg a turizmus fejlesztését tartotta fontosnak. Meg kell vizsgálni – hangsúlyozta -, hogy a városfejlesztés más koncepcióival, a diósgyőri fejlesztés kompatibilis, vagy esetleg “üti” egymást.


11.47: Az októberi közgyűlési ülés legfontosabb napirendjének nevezte a Diósgyőri vár-Lillafüred közötti terület fejlesztéséről szóló koncepciót Lenártek András (Fidesz) képviselő.  A koncepciót Fedor Vilmos alpolgármester, mint a napirend előterjesztője ismertette. Mint mondta: cél, hogy a fejlesztés az ott élők életminőségét javítsa, valamint idevonza a turistákat. Az alpolgármester felsorolta a turisztikai irányokat is, amiben első helyen szerepel a kultúra és az aktív egészségmegőrzés, illetve megőrizni a Bükk természeti adottságait. Fedor Vilmos a Borsod Online és az Észak-Magyarország szavazását említette, amikor is kerestük a megye hét csodáit. Ebben előkelő helyen szerepelt Lillafüred és a Diósgyőri vár is.Az alpolgármester hangsúlyozta: a fejlesztést úgy képzelik el, hogy abból a helyi lakosok közvetlenül, vagy közvetve profitáljanak. A siker kritériumaként említette: olyan programokra van szükség, amely a szezonalitástól mentes. Fedor Vilmos a fejlesztési pontokról is beszélt: a Csanyik és a vadaspark környékén családi, rekreációs terület jönne létre, a vár környéke a kultúra és wellnes központja lenne, Lillafüred és környéke a romantikus szórakoztatási központ, a Bükk felső része pedig úgynevezett természetjáró, “bakancsos” terület. Ezekhez persze – folytatta – belvárosi, illetve tapolcai programokat is lehetne kapcsolni, mint például a színház, a barlangfürdő.Az alpolgármester elsődleges feladatnak, illetve a város feladatának tartja a közlekedés és parkolás megfelelő kialakítását. Illetve azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek idevonzák a befektetőket, beruházókat.  Dr. Tompa Sándor (MSZP) képviselő a koncepció kapcsán elmondta, hogy vannak olyan részei, amelyek csak a nagyon távoli jövőben valósulhatnak meg. De az ötleteket megpróbálták úgy összefogni, hogy az igazodjon a világturizmus kínálatába- tette hozzá. A képviselő elmondta azt is, hogy F. Nagy Zsuzsa, az ökológiai intézet vezetője (aktív agórázónk) szakmai anyagot jutatott el hozzá, ami segítséget nyújt a Bükk értékeinek a megőrzésében. Hangsúlyozta azt is, hogy az útfejlesztések egyes területeken érintik a Zöld Nyíl villamosprojektet, ezeket a későbbiekben össze kell hangolni.

Nagyszabású turizmusfejlesztési koncepció készült a Diósgyőri vár és Lillafüred közötti területre. Első ütemben kétmilliárd forintot céloz meg a diósgyőri-lillafüredi-bükki koncepció. Bővebben…

11.16: Selyemrét, késik a strand 

A napirend előtti felszólalások végén a görög, a bolgár és a lengyel kisebbségi önkormányzatok képviselői kértek szót. A görögök elnöknője köszönetet mondott a felállítandó emlékműért, a bolgároké szóbeli meghívót nyújtott át szombatra, arra a felsőzsolcai rendezvényre, amelyen bolgár testvérvárosi együttműködési szerződést írnak alá. Ugyancsak ő volt az, aki megkérdezte: mi van a Selyemréti Stranddal, ahol már régen zajlania kellene a sokszor megígért munkáknak. Fedor Vilmos alpolgármester szerint jövőre állni fog, működik az élményfürdő. (Az Észak-BOON is számos alkalommal kérdezte meg az elmúlt hetekben-hónapokban: mikor születik meg a fejlesztést támogató kormányzati döntés, amelyet nyár közepére várt a strandot üzemeltető cég? A válasz mindannyiszor az volt: várják a jóváhagyást.)


10.53: “Érdemes Miskolcon befektetni” 

Káli Sándor polgármester Lenártek András (Fidesz) felszólalására reagálva azt mondta: nincs mit csodálkozni azon, hogy a létrejött munkahelyek nincsenek benne a Fidesz számításában. Hogy mik a város tervei a jelen helyzetben, annak megválaszlására dr. Halmai Gyulát, a Miskolc Holding Zrt.elnök-vezérigazgatóját kérte fel a polgármester. Dr. Halmai Gyula elmondta: hetek óta folynak az egyeztetések a gazdasági, tudományos, pénzügyi élet képviselőivel, a döntéshozókkal, arról, hogy milyen választ adjon Miskolc a legújabb kihívásokra. Ezek eredményeként befektetésösztönző programot dolgoztak-dolgoznak ki, amely a következő közgyűlési ülésen kerül a képviselők elé. A vezérigazgató hozzátette: most vett részt egy konferencián, ahol örömmel tapasztalta-hallotta: amíg eddig a miskolciak mondták, terjesztették, hogy érdemes Miskolcon befektetni, azt most már mindenki így látja. Molnár Péter (KDNP) szerint válságban van a közoktatás (is), ennek oka a kormány politikája. E válság Miskolcon is negatív pályára helyezte a közoktatást, amely az átgondolatlan intézkedések miatt “sodródik”. Nem sok jót ígér a jövő – mondta a frakcióvezető, aki szerint az elvonások pedagóguselbocsátásokkal járnak, és az oktatás színvonaának további csökkenését okozzák. Hozzátette: tudjuk, hogy Miskolc sok önként vállalt feladatot lát el az oktatásban, “nyilván ezek lesznek az elsők,amelyek a megszorításoknak, megnyomorításnak áldozatul esnek”.Fedor Vilmos alpolgármester rövid válaszában úgy fogalmazott, az ő víziói mások a közoktatás jövőjéről, mint az ellenzéki képviselőé. Az eddigi változások egyik fő oka a demográfiai helyzet, a gyerekek számának csökkenése volt – mondta. A TISZK-ekkel (Térségi Integrált Szakképző Központ) kapcsolatban hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy csak azok a szakmák, oktatási területek kapnak támogatást, amelyeknek van piacuk Fodor Zoltán (MSZP) napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy érvényt kell szerezni annak a városi rendeletnek, amely bünteti a közterületi italozást.


10.17: A Szent István tér körüli vita nem csendesedett. Viszlai József, a város főépítésze azzal kezdte felszólalását: úgy látszik, nem lesz olyan nap, hogy ne ezzel a témával keljünk, feküdjünk. Juga György (Fidesz) felszólalására azt mondta, az a pályázatokból csupán kiragadott mondatokat tartalmazott. Csupán azokat, amellyel az ellenzék a saját igazát tudja bizonyítani – tette hozzá. Mint mondta: egy politikus ezt nem engedheti meg magának. A főépítész hangsúlyozta: nem épületekről döntött az országos tervpályázat, hanem egy 40 éve hiányzó tervfal meghatározásáról. Szerinte az ellenzék félrevezeti a közvéleményt. Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető szerint is az ellenzék fals mederbe tereli a tér ügyét, és igaztalan vádakat mond. Hozzátette: nincs olyan terv, amely csökkentené a zöldterületet a Szent István téren.  Majd Lenártek András (FIdesz) képviselő kért szót: a kérdés az, hogy lesz a Szent István téren pláza, vagy sem. De erre nem kaptunk választ – mondta.  Az ellenzéki képviselő a gazdasági világválság kapcsán arra kérte a városvezetést, hogy szakértőkkel közösen készítsenek egy tervet, hogy a válságnak milyen hatásai lehetnek Miskolcra. Hiszen – folytatta -, ha ismerjük a hatásokat, akkor tudunk tenni ellene.


10.00: A napirend előtti felszólalások vitával kezdődtek, ennek tárgya: a már korábban is sokat vitatott Szent István tér ügye volt. Az ellenzék arra akart választ: lesz pláza vagy sem a téren. A városvezetés reakciója az volt: a zöld terület nem csökken, és az ellenzék csupán hangulatkeltést csinál.

Juga György (Fidesz) képviselő kezdte a napirend előtti felszólalást. Örömét fejezte ki, hogy megoldódott az erőmű ügye, és így olcsóbb, takarékosabb, hatékonyabb távhőszolgáltatást tudnak biztosítani a városnak. A képviselő párhuzamot vont az erőmű és a Szent István tér ügyében, abban az értelemben, hogy míg az előbbinél össze tudott fogni a városvezetés és az ellenzék, addig a második témában ez nem sikerül. Juga György két pályázatból idézett, amelyek az építészeti ötletpályázatra érkeztek. Elsőként abból, amely a Szent István téren a zöld terület megóvását javasolja, majd abból, ami a területen a kereskedelmi fejlesztést irányozza elő. Mint mondta: ez utóbbit fogadta el a város. Juga György hozzátette: felmerül a gyanú, hogy a városvezetés, a tiltakozások ellenére egy több 10 ezer négyzetméteres plázát képzel el a téren. Majd azt kérdezte a polgármestertől: valóban így van-e, illetve miért egy befektető üzleti szándékai határozzák meg ezen jelentős miskolci terület jövőjét.

Káli Sándorpolgármester reagálásában elmondta: furcsának tartja, hogy az az ellenzék kéri őket arra, hogy vigyázzanak a városra, akik korábban azt kifogásolták, minek gödör a Szinva teraszra, a hősök terére. Pedig mára ezeket megszerették a városlakók – vélekedett. Hozzátette: a térrel kapcsolatos tervek része a Szinva feltárása, valamint a régi álom megvalósítása, miszerint a város ne legyen elvágva a történelmi Avastól.


09.20: Kedden az önkormányzat aláírta az MVM Zrt-vel a fűtőmű vásárlásáról szóló szerződést – jelentette be a napirendek előtt Káli Sándor polgármester. Hozzátette: az országban egyedülálló, hogy egy város az energiaellátást közvetlenül a kezébe tudja venni. Azon lesznek, hogy az energiaárak csökkenjenek, és a hasznot a város tudja, a város érdekében felhasználni – mondta. A polgármestert megtapsolták a képviselők.

Az MVSC női kézilapdacsapata 50 évvel ezelőtt nyert bajnokságot. A csapat tagjait, technikai vezetőt és az edzőt köszöntötte a polgármester.


09.15: Megkezdődött az októberi közgyűlési ülés Miskolcon. Elsőként a sűrgösségi indítványokról szavaznak. Köztük a Fidesz által benyújtott Kresz-táblák felülvizsgálatáról szóló javaslatról, valamint a térfigyelőkamerák kihelyezéséről, illetve a kazincbarcikai kórház és a Miskolci Egészségügyi Központ közötti teljesítmény volumen átvételéről.

A Fidesz indítvány szavazásánál segített Káli Sándor polgármester az MSZP frakciónak, hogy az igen vagy  a nem gombot nyomják, amikor azt mondta: “Én magam is igennel szavazok.”


A napirendi pontok között szerepel többek között a Diósgyőri vár-Lillafüred közötti fejlesztési területi turizmus-fejlesztési koncepciójáról szóló javaslat is.

A közgyűlési ülést élőben közvetítjük a Borsod Online-on.