Örömtanyaként használták a török államalapító jachtját

Óriási felháborodást okozott Törökországban, hogy prostikat futtatott egy üzletember az egykori államalapító, Musztafa Kemál Atatürk jachtján.

A csütörtöki török napilapok szerint a rendőrség a napokban átkutatta a 136 méter hosszú, Savarona névre keresztelt luxushajót az ország délnyugati partvonalánál, Fethiye település közelében. A razziát több mint fél éves nyomozás után tartották, és a rajtaütésben több embert letartóztattak.

“Ez a férfi gyalázta meg a Savaronát!” – írta címlapján a Milliyet napilap, amely a szöveggel együtt leközölte a prostitúciós hálózat vezetőjének tartott, kazah származású üzletember, Tevfik Arif fotóját is. Rajta kívül a török rendőrök a szervezet további 8 tagját tartóztatták le, valamint 4 kliensnek tartott üzletembert – orosz, kirgiz, és kazah férfiakat. A rendőrök a jachton 10 prostituáltként dolgozó nőt is találtak, oroszokat, és ukránokat, akik közül többen is kiskorúak voltak még.

A Hurriyet napilap szerint a hálózat vezetője, a kazah származású üzletember amerikai ingatlanügyletekben gazdagodott meg, és hetente 4-5 napig bérelte ki a jachtot, naponta 37 ezer eurós összegért (átszámítva több mint 10 millió forintért).

A Savarona nevű jachtot 1931-ben építették, és Törökország 1938-ban vásárolta meg. A modern török állam alapító atyjának tartott Musztafa Kemál Atatürk egyébként csupán 6 hetet töltött a hajón – az 1938. novemberében bekövetkezett halála előtti napokat. Miután elhunyt, a jachtot a török hadsereg használta kiképzési célokra, 1989-ben egy török üzletember 49 évre szóló lízingszerződést kötött a hajó használatára.

A botrány kapcsán a török turisztikai miniszter azt javasolta, hogy az államalapító luxushajóját vonják ki a forgalomból és Atatürkhöz méltó módon állítsák ki egy múzeumban.
– Független Hírügynökség -

 
hirdetés


hirdet�s