Önkormányzati választás kezdődött Szlovákiában

Önkormányzati választás kezdődött szombaton 7 órakor Szlovákiában; néhol korábban nyitották a szavazóhelyiségeket. Mintegy háromezer település polgármesterét és képviselőit választják meg a következő négy évre. A szavazóhelyiségek este nyolckor zárnak.

Hat településen – az ország északi, északkeleti részében – jelöltek híján elmarad a választás. Itt a házelnök újabb választási időpontot hirdet.

Az öt és fél millió lakosú Szlovákiában a szavazásra jogosultak száma meghaladja a négymilliót. Voksolhatnak a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező külföldiek is, vagyis az ilyen magyar állampolgárok is.

Az országban 1990 óta tartanak önkormányzati választásokat. A húsz évvel ezelőtti országos átlaghoz (63,75 százalék) képest folyamatosan csökkent a részvételi arány, négy évvel ezelőtt már a 48 százalékot sem érte el.

A jelenlegi jobboldali-jobbközép kormánypártok és Robert Fico előző kormányfő ellenzéki szociáldemokrata pártja, a Smer ((szmer)) közt főként a három legnépesebb városban, Pozsonyban, Kassán és Besztercebányán várható a legnagyobb küzdelem. Dél-Szlovákiában a koalíciós Híd párt és az idei választásokon parlamenten kívül rekedt Magyar Koalíció Pártja először verseng egymással helyhatósági választáson. Igaz, egyes településeken a két párt szövetkezett.
– Független Hírügynökség –